SampathBandara123, Wikimedia/ CC BY-SA 4.0.
Antoine Manessis,

Sri Lanka: historische overwinning voor links

De kandidaat van de linkse coalitie heeft de presidentsverkiezingen van Sri Lanka van 21 september gewonnen. De media jammeren over de “marxistische president” aan het roer van het land, maar de mensen die lijden onder de hervormingen opgelegd door het IMF en daarom op Anura Kumara Dissanayaka hebben gestemd, verheugen zich op langverwachte veranderingen.

dinsdag 8 oktober 2024 09:40
Spread the love

 

De kandidaat van Sri Lanka’s linkse National People’s Powercoalitie: de NPP, Anura Kumara Dissanayaka (AKD), won de presidentsverkiezingen op 21 september. AKD, 55 jaar, werd tot winnaar uitgeroepen met 42,3% van de stemmen. Hij haalde er meer dan zittend president Ranil Wickremesinghe: 17,2% én meer dan de 32,7% van de oppositieleider in het parlement: Sajith Premadasa. De opkomst bedroeg ongeveer 80%.

De politieke context waarin de linkse kandidaat werd verkozen, is die van een ernstige sociale en economische crisis. Die leidden tot een grote volksopstand en een politieke crisis.

Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) legde het land een geheim ‘herstelplan’ op, dat de armen voor de crisis doet betalen. Het resultaat: inflatie, tekorten en toenemende armoede, die nu meer dan een kwart van de 22 miljoen inwoners van het land treffen.

Tijdens de campagne hekelde AKD de corrupte leiders die het land naar een ramp hadden geleid: “Voor het eerst in Sri Lanka zal de macht overgaan van de handen van een handvol bevoorrechte en corrupte families naar een regering van het volk”, verklaarde hij na zijn overwinning.

De helden uit zijn jeugd waren Marx, Engels en Lenin, maar ook Fidel Castro en Che Guevara

AKD is de zoon van een boer en een voormalig activist bij de Janatha Vimukthi Peramuna (JVP: Nationaal bevrijdingsfront). Marx, Engels en Lenin, maar ook Fidel Castro en Che Guevara, behoorden tot zijn jeugdhelden en hun portretten sieren nog steeds zijn kantoor. Voordat ze in 1989 de gewapende strijd afzwoer, leidde het JVP twee pogingen tot revolutie: in 1971 en van 1987 tot 1989.

Tienduizenden activisten werden tijdens deze opstanden op bevel van de regering door het leger afgeslacht. Begin 1990 vermoordde de regering verschillende leiders van het JVP en nam het alle anderen van het politieke bureau én 7000 partijleden gevangen. Belangrijk om weten is dat het JVP ook oppositie voerde tegen de guerrillastrijders van de Tamiltijgers.

De overwinning van de NPP markeert een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van het land. Het is de eerste keer dat een linkse partij er de presidentsverkiezingen wint. Decennialang was er een opeenvolging van rechts en rechts. Het JVP verwijderde zich langzamerhand van het communisme en evolueert meer en meer in de richting van de sociaaldemocratie – zij het een vrij linkse sociaaldemocratie.

De JVP verwijderde zich van het communisme en is opgeschoven naar de sociaaldemocratie

Concreet beloofde de partij de BTW te verlagen. Die werd verhoogd volgens het plan van het IMF. Essentiële goederen (voedsel en medicijnen) zouden voortaan worden vrijgesteld van BTW. Bedoeling is gezinnen die het meest worden getroffen door de inflatie te ontlasten. De NPP is ook van plan de armste Srilankanen vrij te stellen van inkomstenbelasting.

Dissanayaka heeft ook aangekondigd dat hij opnieuw wil onderhandelen over de voorwaarden van de overeenkomst met het IMF. Dat zal niet gemakkelijk zijn, gezien de harde neoliberale aard van het fonds. Maar de overwinning van links verandert de machtsverhoudingen.

De mediacampagne tegen links op Sri Lanka begon onmiddellijk, met Euronews, in handen van een investeringsgroep : “Sri Lanka kiest een uiterst linkse president met links-marxistische neigingen”.

Het vermeende “marxisme” van de gekozen president klinkt door in een aantal kranten. Dat bevestigt dat de term “marxistisch” nog steeds bruikbaar blijkt voor de blaffende waakhonden van de massamedia. Laten we toch opmerken dat de verliezers de uitslag van de verkiezingen openlijk hebben aanvaard.

En laten we – vooraleer we beoordelen hoe marxistisch en links Anura Kumara Dissanayaka en zijn coalitie zijn – de overwinning van links begroeten. Laten we de keuze van het volk dat beterschap eist in Sri Lanka respecteren en hopen dat het eindelijk kan breken met de decennialange heerschappij van de rijken en hun mandatarissen.

De term “marxistisch” blijkt nog steeds bruikbaar voor de blaffende waakhonden van de massamedia

De imperialisten en de schuldeisers van Sri Lanka – uit de VS, Europa en China – zitten de Srilankanen al op de hielen. We kunnen alleen maar hopen dat de nieuwe president in staat zal zijn om te gaan met die tegenstrijdige belangen… zoals je van een goede president mag verwachten.

Dit artikel verscheen eerder op Nouveau Bloc Historique. De vertaling is van Jan Reyniers.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!