Screenshot undercoverbeelden
Animal Rights vzw

Rechtszaak gaat verder na het Cassatie arrest: Slachthuis Verbist staat terecht in Hof van Beroep Antwerpen

Gister 24 september vond de inleidende zitting plaats in het Hof van Beroep in Antwerpen in de rechtszaak die Animal Rights in 2017 startte nadat de organisatie undercoverbeelden openbaarde waarop te zien is hoe de dieren tijdens het slachtproces in het Izegemse slachthuis ernstig mishandeld werden.

woensdag 25 september 2024 11:07
Spread the love

 

Nadat slachthuis Verbist en de eigenaar in eerste aanleg werden vrijgesproken, ging Animal Rights in beroep. Het Hof van Beroep in Gent deed een historische uitspraak door te stellen dat slachthuis Verbist schuldig werd bevonden aan grove dierenmishandeling op basis van de onthullende undercoverbeelden van Animal Rights.

Die uitspraak werd door het Hof van Cassatie vernietigd op 11 juni 2024 en de zaak werd doorverwezen naar het Hof van Beroep Antwerpen om inhoudelijk opnieuw beoordeeld te worden. Op 11 maart 2025 van 15.30 uur tot 16.30 uur vinden de pleidooien plaats.

Undercoverbeelden

Op 11 september 2017 bracht Animal Rights schokkende beelden naar buiten uit het runderslachthuis te Izegem. Op de beelden is te zien hoe werknemers runderen systematisch mishandelden met de elektrische prikkelaar en stokslagen gaven en één stier werd zelfs anaal gepenetreerd. De bedwelming ging regelmatig mis, de dieren zagen hoe hun soortgenoten opgetakeld werden en meerdere runderen werden bij volle bewustzijn de keel doorgesneden.

Animal Rights diende meteen een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen het slachthuis Verbist Izegem en tegen de zaakvoerder wegens dierenmishandeling.

Cassatie sluit ogen voor gruwelijk dierenleed

Het Hof van Cassatie oordeelde kort gezegd dat dierenrechtenorganisaties ‘geen persoonlijk belang’ hebben om een klacht tegen een persoon of instelling in te dienen en zich daarbij burgerlijke partij te stellen. Milieuverenigingen mogen dat wel, maar het Hof oordeelde dat Animal Rights geen milieuvereniging is. Totaal absurd en onaanvaardbaar in de ogen van Animal Rights.

Animal Rights campagneleider Els Van Campenhout: “Wat eigen is aan alle rechtszaken die Animal Rights voert, is dat dierenmishandelaars in de rechtbank alle soorten argumenten gaan aanhalen – gaande van privacy, het wijzen met de vinger naar de klokkenluider, tot ons grondwettelijke recht om te mogen opkomen voor dieren in de rechtbank – zodat er zo weinig mogelijk gepraat wordt over het vreselijke leed dat de dieren is aangedaan.”

Wetsvoorstel Groen

Meteen na het vernietigende arrest riep Animal Rights politici op om een wetswijziging door te voeren, zodat dierenrechtenorganisaties kunnen blijven opkomen voor dieren in de rechtbank. Mevrouw Meyrem Almaci van Groen liet toen weten dat Groen meteen in actie geschoten was om een wetsvoorstel op tafel te leggen.

Op 16 september 2024 werd in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers het wetsvoorstel ingediend door Meyrem Almaci. Het gaat om de ‘wijziging van het Gerechtelijk Wetboek teneinde de dierenbeschermingsverenigingen de bevoegdheid toe te kennen om in rechte op te treden.’
Als dit wetsvoorstel wordt goedgekeurd, betekent dat dat dierenrechtenorganisaties niet meer onontvankelijk verklaard kunnen worden in de rechtbank.

Animal Rights is blij met dit voorstel en hoopt dan ook dat andere partijen het juiste zullen doen en dit voorstel zullen steunen.

Deze week ook slachthuis VanDrie Hasselt voor de rechter

Op woensdag 25 september 2024 vindt de inleidende zitting voor deze zaak plaats in het Hof van Beroep te Antwerpen. De zitting start om 9 uur.

Animal Rights ging na de vrijspraak in eerste aanleg in beroep. Ook hier zal de dierenrechtenorganisatie aanwezig zijn om de zaak van dichtbij te volgen en live verslag uit te brengen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!