Lowkey (Foto: ManiFiesta)
Interview -

Lowkey: “Dankzij onze acties werden 30 wapenexportvergunningen naar Israël geannuleerd”

In een wereld waar artiesten vaak de schijnwerpers op zichzelf richten, kiest Lowkey ervoor om zijn podium te gebruiken om de stem van de onderdrukten te vertolken. Na zijn krachtige optreden op ManiFiesta spraken we met hem over de huidige situatie in Groot-Brittannië, zijn strijd voor Palestina en de combinatie van muziek, journalistiek en activisme.

donderdag 3 oktober 2024 10:28
Spread the love

 

Er zijn artiesten die het podium betreden omdat ze willen dat het publiek naar hen opkijkt, en er zijn artiesten die het podium gebruiken om de stem van de stemlozen te vertolken.

Wat Lowkey deze zomer deed op ManiFiesta valt onder de tweede categorie. Hij is een van die zeldzame rappers van wie je meer kunt leren uit de teksten dan uit sommige universiteitscolleges. We waren dan ook blij dat we hem na zijn optreden konden spreken.

Hoe moet ik je eigenlijk introduceren? Als muzikant, journalist, activist, …?

Lowkey: “Wel, ik begon met muziek. Dat ging over in activisme toen ik merkte hoe muziek mensen kan aanzetten tot politieke actie. Dat evolueerde vervolgens naar journalistiek, omdat ik vanuit mijn activisme ontdekte dat er zaken in de samenleving zijn die niet goed onderzocht worden door de bestaande media.”

De drie gaan voor jou samen.

Lowkey: “Inderdaad. Binnen de mainstream muziekindustrie, mainstream journalistiek en zelfs het mainstream activisme ben ik altijd een beetje een buitenbeentje geweest door die drie te combineren. Maar na vijftien jaar dit werk te doen, bouw je wel een vertrouwensrelatie op met mensen, zodat ze na een tijdje ook weten waar jouw loyaliteit ligt.”

Verdeel-en-heers

Je woont in Londen. Recent zagen we grote rellen in Groot-Brittannië. Hoe kijk je daartegenaan?

Lowkey: “Voor de financiële crisis van 2008 had Groot-Brittannië een hoger bbp per capita dan de VS, Frankrijk en Duitsland. Vandaag heeft het een bbp per capita dat slechts 50 procent is van dat van de VS. Lonen zijn sinds 2008 niet meer gestegen.”

“Het neoliberalisme heeft voor een grote ontgoocheling gezorgd. Er is een enorm verlies aan handelingsvermogen. De spoorwegen zijn in handen van buitenlandse staatsbedrijven. Eigenlijk is er sinds Margaret Thatcher een uitverkoop van alle functies van de overheid geweest.”

De rellen richten zich voornamelijk tegen migranten.

Lowkey: “Jammer genoeg is er een grote campagne geweest om de schuld van alles te leggen bij moslims, mensen die een uitkering ontvangen en mensen die vluchten voor oorlog.”

“Dat alles komt dan nog eens samen in een soort van perfecte storm met de ‘War on Terror’. Het demoniseren en ontmenselijken van moslims heeft ook gediend om het vermoorden van mensen op industriële schaal in Irak, Afghanistan en nu in Palestina te vergoelijken.”

Wat hebben de rellen in Groot-Brittannië met Palestina te maken?

Lowkey: “Neem bijvoorbeeld Tommy Robinson. Hij is in het verleden gefinancierd door mensen zoals Nate Shelman, die in de raad van bestuur zit van Friends of the IDF en Middle East Forum, geleid door voormalige medewerkers van de Israëlische ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.

“Hij heeft door de jaren heen zijn publiek opgebouwd en met dat platform heeft hij zijn racistische ideeën verspreid, met hulp van Elon Musk.”

Het is die Tommy Robinson die heeft opgeroepen tot de rellen in Groot-Brittannië.

Lowkey: “Inderdaad. Uiteindelijk gaat het trouwens maar om een klein aantal mensen dat dat gedaan heeft.”

“Je moet ook weten dat er voordien een beweging was van stakend spoorpersoneel, stakend zorgpersoneel en stakende leerkrachten die ook de connectie begonnen te maken met wat er in Palestina gaande is. Een manier om die beweging te stoppen, is door de verdeel-en-heersstrategie toe te passen die eerder goed gewerkt heeft.”

Palestine Action

Hoe moet die beweging nu verder? Laten we ons richten op de solidariteitsbeweging met Palestina.

Lowkey: “Ik denk dat we moeten focussen op de manier waarop Europese staten structureel betrokken zijn bij wat Israël doet. Veel bedrijven in België zijn betrokken bij het bevoorraden van de nederzettingen, er is informatie-uitwisseling, enzovoort.”

“Waar wij in Groot-Brittannië ons op richten, is de wapenindustrie. Over het hele land hebben we namelijk bedrijfsterreinen van het grootste Israëlische wapenbedrijf, Elbit Systems.”

Wat doen jullie dan concreet?

Lowkey: “Met de actiegroep Palestine Action zijn we er dankzij vier jaar actie voeren in geslaagd om drie locaties van Elbit Systems permanent te sluiten. Het hoofdkantoor in Londen is permanent gesloten, dankzij de directe actie van Palestine Action. Daarnaast hebben we Elbit Systems onder druk gezet om hun dochteronderneming Forenty Technologies met verlies te verkopen in Oldham, evenals Elite KL in Tamworth.”

Indrukwekkend.

Lowkey: “Ik ben nog niet klaar. We hebben de Britse overheid gedwongen om een contract ter waarde van 280 miljoen pond met Elbit Systems te annuleren. Bovendien hebben we verschillende bedrijven, waaronder IO Associates, de grootste recruiter voor Elbit Systems in het Verenigd Koninkrijk, ertoe gebracht hun banden met het bedrijf te verbreken.”

“Onlangs heeft de Britse regering dertig wapenexportvergunningen naar Israël geannuleerd of geblokkeerd. Dit bevestigt wat wij al die tijd hebben gezegd.”

Hoe bedoel je?

Lowkey: “Groot-Brittannië is een ondertekenaar van het Wapenhandelsverdrag, wat betekent dat er zorgvuldig moet worden geanalyseerd of deze exporten gebruikt zullen worden in strijd met het internationaal humanitair recht. We hebben dagelijks bewijs dat Israël het internationaal humanitair recht schendt.”

Jullie zijn aan het winnen?

Lowkey: “Ja, maar op het moment dat je aan het winnen bent, is er ook vaak sprake van de grootste onderdrukking. Momenteel zitten er zestien mensen die verbonden zijn aan Palestine Action in de gevangenis in Groot-Brittannië. We steunen en eren deze mensen, want wij geloven dat zij de besten onder ons zijn. In tijden van genocide is inactiviteit een schande. Actie ondernemen en de repressie die daarop volgt, is een teken van eer.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!