Israël vermoordde de man die ISIS versloeg en christenen redde. Fotomontage: Geopolitical Economy Report
Analyse - and

Libanon: wat je moet weten over de moord op Nasrallah

Israël heeft Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gedood. Hij verdedigde de soevereiniteit van Libanon, hielp ISIS en Al-Qaeda te verslaan, beschermde christenen en vocht tegen het Israëlische kolonialisme en de bezetting.

maandag 30 september 2024 09:35
Spread the love

 

Israël heeft Hassan Nasrallah vermoord, de secretaris-generaal van de Libanese antikoloniale, islamitisch-nationalistische beweging Hezbollah.

Onder leiding van Nasrallah verdedigde Hezbollah de soevereiniteit van Libanon. De beweging zelf kwam voort uit het verzet tegen de illegale invasie en militaire bezetting van Zuid-Libanon door Israël in de jaren 80 en 90.

Hoewel de regering van de VS beweert dat Hezbollah een zogenaamde “terroristische” organisatie is, erkent slechts een klein aantal landen op aarde Hezbollah als zodanig.

Feit is dat de politieke arm van Hezbollah een geregistreerde partij is, en een dozijn vertegenwoordigers heeft in het democratisch gekozen parlement van Libanon.

Tussen haakjes, de Verenigde Staten namen ook de anti-apartheidsleider van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, op in hun zogenaamde ‘terroristenlijst’ tot 2008 — lang nadat hij president werd van het post-apartheidsland.

Landen die Hezbollah een ‘terroristische’ organisatie noemen. Kaart: Geopolitical Economy Report

De koloniale oorlog van Israël in Libanon

Israël doodde grote aantallen Libanese burgers bij de moord op Nasrallah, waarbij zes hoge gebouwen in de hoofdstad Beiroet werden verwoest, in een door de VS gesteunde operatie.

De extreemrechtse premier Benjamin Netanyahu gaf opdracht tot de aanval toen hij in New York was en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toesprak.

Toen Netanyahu bij de VN werd geïntroduceerd, liepen grote aantallen buitenlandse diplomaten weg uit protest. Er was zoveel tumult in de zaal dat de voorzitter van de Algemene Vergadering “Orde, alstublieft!” riep en met een hamer sloeg om de demonstranten het zwijgen op te leggen.

Netanyahu sprak uiteindelijk voor een kamer die grotendeels leeg was. Maar in zijn opmerkingen illustreerde hij zijn koloniale bedoelingen door kaarten te gebruiken die Palestina volledig uitwisten en de bezette Westelijke Jordaanoever en Gaza als onderdeel van Israël lieten zien.

Netanyahu spreekt op 27 september 2024 op de Algemene Vergadering van de VN met een kaart waarop Palestina is uitgewist. Foto: Charless Obieski via X

Terwijl Netanyahu bij de VN was, bombardeerde het Israëlische regime op brute wijze Libanon, waarbij op één dag bijna 500 mensen omkwamen.

Veel waarnemers hebben zich afgevraagd wat Israëls doelen zijn in Libanon.

De Israëlische minister van Diasporazaken,[1] Amichai Chikli, maakte dit duidelijk in een Twitter/X-bericht. Hij beweerde dat Libanon, Syrië en Irak geen soevereine landen zijn en hij drong erop aan dat Israël Zuid-Libanon zou koloniseren, net zoals het dat in de jaren 80 en 90 deed.

De grote Israëlische krant Jerusalem Post publiceerde een artikel waarin werd gesteld dat Libanon “deel uitmaakt van Israëls beloofde grondgebied” en daarom gekoloniseerd zou moeten worden.

x

De Israëlische minister van Onderwijs, Yoav Kisch, zwoer op het Israëlische kanaal 14 op dezelfde manier dat “Libanon zal worden vernietigd” en “Libanon zoals we het kennen zal niet meer bestaan”. (Israëlische mensenrechtenorganisaties hebben meer dan 50 keer geteld dat Channel 14 expliciet heeft opgeroepen tot genocide op Palestijnen in Gaza sinds oktober 2023.)

Terwijl Hezbollah de territoriale integriteit en soevereiniteit van Libanon verdedigde, heeft het altijd zijn eigen nationale bevrijdingsstrijd gekoppeld aan die van het Palestijnse volk, en weigerde het compromissen te sluiten met het Israëlische kolonialisme – en met het Amerikaanse imperium dat dit kolonialisme heeft gesponsord.

Op haar beurt heeft de regering van de VS Israël onverzettelijk verdedigd en haar agressieoorlog tegen Libanon gesteund.

President Joe Biden en vicepresident Kamala Harris hebben beiden verklaringen afgelegd waarin ze Tel Aviv prezen voor de moord op Nasrallah.

De regering-Biden-Harris heeft Israël ten minste 18 miljard dollar aan militaire hulp gestuurd, waaronder veel van de bommen en raketten die worden gebruikt om burgers in Gaza en Libanon af te slachten.

VS geeft record aan militaire steun aan Israël. Kaart: Geopolitical Economy Report.

Hezbollah hielp ISIS en Al-Qaeda te verslaan — terwijl de VS en Israël bondgenoten waren van terroristen

In het afgelopen decennium speelde Hezbollah een sleutelrol in het verslaan van ISIS en Al-Qaeda, terwijl deze extremistische salafistische-jihadistische doodseskaders de facto bondgenoten waren van de Verenigde Staten en Israël in hun koloniale oorlog tegen Syrië.

In 2012 schreef Jake Sullivan, de belangrijkste adviseur van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, haar een e-mail waarin hij toegaf: “AQ [Al Qaeda] staat aan onze kant in Syrië”.

Toen Hezbollah en zijn bondgenoten Syrië en Iran tegen Al-Qaeda vochten, stond de terroristische groep aan de kant van Washington.

(President Joe Biden selecteerde Sullivan vervolgens voor de topfunctie van nationale veiligheidsadviseur.)

x

In Libanon was Hezbollah ook geallieerd met veel christelijke groeperingen en beschermde hen tegen de extremisten van ISIS en Al-Qaeda.

De Christian Science Monitor merkte in een rapport uit 2013 op hoe, “In een christelijk huis in een sjiitische buitenwijk van Beiroet, afbeeldingen van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah de schoorsteenmantel en muurruimte delen met de Maagd Maria”.

x

Waar haalden de genocidale fascisten van ISIS intussen hun wapens vandaan? Welnu, uit de Verenigde Staten — zoals zelfs Amnesty International en CNN erkenden.

x

Wat Israël betreft, de genocidale ISIS-fascisten hebben per ongeluk een keer zijn troepen aangevallen, maar hebben Tel Aviv daarna prompt om vergiffenis gevraagd.

Voormalig minister van Defensie Moshe Ya’alon gaf in 2017 toe dat ISIS zijn excuses aan Israël had aangeboden.

x

Israël verzorgde ook gewonde Al-Qaeda-fascisten in zijn ziekenhuizen, voordat ze terug werden gestuurd naar Syrië om daar een proxy-oorlog[2] te voeren tegen de vijanden van het Westen, zo meldde de Jerusalem Post in 2015.

x

Hezbollah heeft zich altijd verzet tegen de salafi-jihadistische fanatici van Al-Qaeda. Dit was niet alleen het gevolg van de proxy-oorlog in Syrië.

Tijdens de moorddadige oorlog van Israël tegen Libanon in 2006 publiceerde de Washington Post een interview met Nasrallah, die werd beschreven als “een kruising tussen Ayatollah Khomeini en Che Guevera, een islamitische populist en een charismatische guerrillatacticus”.

Nasrallah veroordeelde krachtig Al-Qaeda en de terroristische aanslagen van 9/11, en hij benadrukte dat Hezbollah militaire doelen aanvalt, geen burgers.

Hezbollah verdedigde christenen, steunde interreligieuze dialoog en maakte onderscheid tussen jodendom en zionisme

Gezien de belangrijke rol die Hezbollah speelde in het verslaan van ISIS en Al-Qaeda, terwijl het de soevereiniteit van Libanon verdedigde, gaven verschillende prominente Libanese christelijke leiders na zijn dood verklaringen uit waarin ze Nasrallah eerden.

De voormalige christelijke president van Libanon, Michel Aoun, veroordeelde de “Israëlische agressie” tegen zijn land en schreef dat, met het overlijden van zijn “eervolle vriend” Nasrallah, “Libanon een vooraanstaande en eerlijke leider verliest die het nationale verzet leidde op de paden van overwinning en bevrijding”.

Ondanks de desinformatie van de VS en Israël die beweren dat Hezbollah “antisemitisch” is, promootte de verzetsbeweging de interreligieuze dialoog en was ze voorzichtig in het maken van onderscheid tussen het jodendom als religie en het zionisme als politieke, koloniale beweging.

Zelfs de fel anti-Palestijnse, pro-Israëlische neoconservatieve Amerikaanse groep MEMRI publiceerde een rapport over een conferentie in Beiroet in 2005, waarin een Libanees parlementslid van de politieke partij van Hezbollah, Abdallah Qusseir, benadrukte:

“Hezbollah is nooit tegen religies geweest. Hezbollah steunt alle religies, steunt de interreligieuze dialoog en heeft met geen enkele religie een probleem. Hezbollah beschouwt niet de joden, maar het zionisme als de vijand”.

 

In de onderstaande video en podcast legt Ben Norton, redacteur van het Geopolitical Economy Report, uit wie Hassan Nasrallah werkelijk was. Ook ontkracht hij enkele mythes en desinformatie die door de Amerikaanse overheid en haar stenografen in de commerciële media worden verspreid. 

x 

Thema’s:

0:00 Israëlisch kolonialisme in Libanon en Palestina

1:10 Diplomaten lopen weg bij VN om te protesteren tegen toespraak Netanyahu

1:35 Weinig landen beweren dat Hezbollah een “terroristische” organisatie is

2:07 De politieke arm van Hezbollah zit in het Libanese parlement

2:25 Libanese christelijke leiders rouwen om de dood van Nasrallah

3:38 “Terrorisme”-claims

4:24 Hezbollahs alliantie met christenen

4:41 VS/Israëlische banden met ISIS en Al-Qaeda

7:24 Nasrallah veroordeelde Al-Qaeda, Bin Laden, aanslagen op 9/11

10:21 VS steunde Osama Bin Laden in Afghanistan

11:38 Niet antisemitisch: onderscheid tussen zionisme en jodendom

12:57 Zionisme: westers kolonialisme in Palestina

15:16 Hezbollah opgericht om Israëlische bezetting van Libanon

16:29 Israël vermoordt politieke leiders, maar verzet gaat door

18:35 Outro

 

Dit artikel verscheen eerder op Geopolitical Economy Report.

 

Notes:

[1] Diaspora is een grootschalige verspreiding van een volk over verschillende delen van de wereld. Hier slaat het op de joden die buiten Israël leven.

[2] Proxy-oorlog of ‘oorlog bij volmacht’ (Engels: proxy war) is een conflict waarbij één partij (meestal een grootmacht) een andere partij, de gevolmachtigde, een oorlog laat voeren, en daarbij als achterman optreedt. Het vuile werk wordt m.a.w. door een ander gedaan. De grootmacht levert economische, ideologische, logistieke en/of militaire steun. De gevolmachtigde is meestal een kleiner land en draait meestal voor de negatieve consequenties van zo’n oorlog op.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!