Brusselse solidariteit met Gaza (17 december 2023). Foto: Han Soete
Interview - Ángeles Maestro, Al Mayadeen Español,

Libanese antropologe Leila Ghanem: “Israël nu meest gehate land ter wereld”

Volgens Libanese antropologe Leila Ghanem is de huidige oorlog tegen Gaza wat Israël altijd al heeft willen bereiken: een zo klein mogelijk aantal Palestijnen in een zo groot mogelijk gekoloniseerd gebied van de rivier Jordaan tot de zee. Alleen gebeurt dat nu veel brutaler en massaler dan voorheen. Volgens haar wordt de strijd van Gaza ook de strijd van ons allen, zoals ooit de Spaanse Burgeroorlog dat was.

vrijdag 22 december 2023 11:40
Spread the love

 

Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr.)

*  *  *

 

Ángeles Maestro: Bestaat er enig bewijs dat de zionistische regering op de hoogte was van de Palestijnse aanval op 7 oktober en die liet doorgaan om daarop een bloedbad te kunnen aanrichten?

Leila Ghanem: “Integendeel. Zoals we eerder reeds vermeldden, werd “Israël” op schandalige manier volledig verrast. Het commando drong zelfs door tot de kantoren van het militaire bezettingsbestuur, dat bekend stond als een juweel van spitstechnologie.”

“De aanval maakte de structurele gebreken van het vijfde grootste leger ter wereld duidelijk. Hij toonde hoe dit leger zodanig gedestabiliseerd werd dat het begon te schieten op alles wat bewoog, zelfs op zijn eigen burgers.”

“Deze feiten werden aan het licht gebracht door zowel de leden van het Palestijnse commando als door de Israëlische pers, die getuigen citeerde. Ook Hassan Nasrallah, leider van de Libanese organisatie Hezbollah, verwees in een redevoering naar de ontreddering van het Israëlische leger, dat op zijn burgers schoot.”

Waarom is de Twee-Staten-oplossing, een Israëlische Staat naast een Palestijnse Staat, onaanvaardbaar voor de stromingen in het Palestijnse Verzet en bestempelen zij een dergelijk voorstel als ‘samenwerking met de vijand’?

“Als we de geschiedenis van het bezet van Palestina in enkele data willen samenvatten, kunnen we zeggen dat Palestina bezet werd in drie fases: de Nakba van 1948,[1] de Naksa of nederlaag van 1967[2] en de akkoorden van Oslo van 1993.[3]”

Leila Ghanem. Foto: kaosenlared.net

“Zoals Elías Sambar, hoofd van de Palestijnse delegatie tijdens de onderhandelingen voor de akkoorden van Oslo, toegeeft, dienden deze zogenaamde vredesakkoorden (sic), die 32 jaar lang standhielden, enkel om Palestina te verkleinen. Vandaag schiet nog amper zes procent van het oorspronkelijke Palestina over.”

“Daarenboven is een van de redenen van de ‘populariteit’ van Hamas, dat in 2006 democratisch werd verkozen onder toezicht van een internationale missie van VN-waarnemers, te wijten aan het feit dat de inwoners van Gaza, tegen elke prognose in, Hamas verkozen, niet omwille van zijn ‘Islamistische doctrine’, maar omdat deze organisatie weigert de wapens neer te leggen en weigert een capitulatie-akkoord te onderhandelen.”

“De zogenaamde ‘vredesakkoorden’ van Oslo dienden enkel om Palestina te verkleinen.”

“Deze positionering kostte een twaalftal van zijn historische leiders, inclusief stichter sjeik Yasin het leven. Sedertdien heeft Israël Gaza onderworpen aan een blokkade als collectieve bestraffing. Dit is een totale blokkade die reeds 17 jaar duurt en van Gaza een openluchtgevangenis gemaakt heeft, alvorens ze nu omgevormd werd tot een openluchtbegraafplaats.”

“Hamas was niet de enige organisatie die de Akkoorden van Oslo, ook bekend als de Beschamende Akkoorden, verwierp. Alle andere Palestijnse organisaties verwerpen ze, inclusief fracties van Fatah (de Palestijnse Revolutionaire Raad), evenals het merendeel van de leiders van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO en meerdere persoonlijkheden die dicht bij PLO-leider Yasser Arafat aanleunden, zoals Mahmoed Darwish, schrijver van de redevoeringen van Arafat, of filosoof Edward Said.”

Yasser Arafat (l), Mahmoed Darwish en George Habash. Foto: SANA/Public Domain

“De ‘slaapzaalstaat’ of de ‘werklozenstaat, die door president Mahmoed Abbas voorgezeten wordt, is voor alles een ‘veiligheidsstaat’ bedoeld om Israël te beschermen tegen de Palestijnen.”

“In werkelijkheid is de tweestatenoplossing niets meer dan een lokaas dat “Israël” toegelaten heeft verder de Palestijnen te beroven, honderden Joodse nederzettingen op te richten en een systematische ethnische zuivering uit te voeren op de Westelijke Jordaanoever.”

“In de loop van 2023, voorafgaand aan 7 oktober, werden nog 266 jonge Palestijnen afgeslacht in hun huizen, in het bijzijn van hun families, in ‘preventieve’ operaties, vermits, volgens het bezettingsleger van Israël deze jongeren ‘potentiële terroristen’ waren.”

“Bovendien heeft Israël reeds lang voor 7 oktober 2023 nooit zijn echte doelstelling verborgen om “het aantal Palestijnen in de Gazastrook tot de helft te herleiden, dit komt neer op een miljoen mensen om te brengen“, of om een “Nieuwe Nakba” te provoceren, met andere woorden een exodus en genocide van de Palestijnen.”

“In werkelijkheid is de tweestatenoplossing niets meer dan een lokaas dat “Israël” heeft toegelaten een systematische ethnische zuivering van de Westelijke Jordaanoever uit te voeren. Wat we vandaag meemaken in Gaza maakt deel uit van de lange bloedige lijdensweg van het volk van Gaza”:

  • 2006: 400 vermoorde slachtoffers;
  • 2008-2009: 1.300
  • 2012 :160;
  • 2014: 2.100;
  • 2021: bijna 300;
  • en in 2023 voor 7 oktober: meerdere tientallen.

“Volgens Michèle Sibony, openlijk antizioniste en woordvoerster van de Union Juive Francaise pour la Paix (UJFP) (Franse Joodse Unie voor de Vrede): “Wij weten sinds lang wat de doelstelling is: ‘zo weinig mogelijk Palestijnen in een zo groot mogelijk gekoloniseerd gebied van de zee tot de rivier Jordaan’. Met andere woorden, een stuk grond zonder Palestijnse inwoners, open voor de kolonisering, een werkelijk “grootschalige onderneming van vervanging van een bevolking.”[4]

Michèle Sibony. Screenshot YouTube RFI

“In een artikel van de Israëlische krant Haaretz onder de titel “Waarom de Palestijnen ons doden”, geeft Amira Hass, anti-zionistische Israëlische journalist, als volgt commentaar op de gebeurtenissen van 7 oktober:

“De Palestijnen schoten niet op ons omdat we Joden zijn, maar omdat we hun bezetters zijn, hun folteraars, hun gevangenbewaarders, de dieven van hun gronden en hun water, de vernielers van hun huizen, degenen die hen verjaagd hebben van hun land en die hun horizonten geblokkeerd hebben.”

“Jonge Palestijnen zijn bereid hun leven te geven en groot leed te veroorzaken aan hun families, omdat de vijand tegen wie zij vechten elke dag bewijst dat zijn wreedheid geen grenzen kent”.

“Een van de toenmalige ontwerpers van Oslo, Gideon Levy, die toen de rechterhand was van eerste minister Simon Perez, heeft recent tijdens een persconferentie in New York verklaard dat Israël verantwoordelijk is voor wat nu gebeurt in Gaza en dat het probleem niet de huidige extreemrechtse regering is, maar wel het feit dat Israël zich verzet tegen vrede en voortdurend liegt”.

azquotes.com

“Volgens Levy heeft Israël maar één idee in het achterhoofd: afmaken wat gestart is met de oorlog van 1948. De Joods-Israëlische linguïste, vredesactiviste en voormalige studente van Noam Chomsky Tanya Reinhart heeft daarover reeds een boek uitgegeven met de titel Israel/Palestine: How to End the War of 1948.  Voor Israël “was vrede niet meer dan een voorwendsel om tijd en land te winnen en om verder nederzettingen te bouwen”.

Israël heeft maar een idee in zijn hoofd: afmaken wat begon met de oorlog van 1948

“Vanzelfsprekend werd de vrede van Oslo verwezenlijkt onder de auspicien van de VS, die hun nakomeling wilden beschermen door hem internationale erkenning te schenken. Oslo gaf Israël de erkenning van alle Aziatische landen, inclusief China, van de Latijns-Amerikaanse landen en van 52 Afrikaanse landen.”

“Volgens Joods-Israëlisch historicus Ilan Pappé schonk deze zogenaamde vrede aan de koloniale Staat ook “de kwijtschelding van al zijn misdaden begaan tegen het Palestijnse volk sinds 1948.”

Wat is er definitief veranderd in de regio sinds 7 oktober?

“Het is nog vroeg om de volledige impact van het gebeuren te evalueren, want dit zal afhangen van het uiteindelijke resultaat van de oorlog. Wat nu reeds zeker is, is dat de formule waarop het evenwicht tussen arrogant Westerse imperialisme en de landen van het Zuiden berust, aan het wankelen is.”

“Het feit dat Israël het Noorden van Gaza heeft verwoest, 20.000 burgers heeft gedood, waaronder 70 procent vrouwen en kinderen, en anderhalf miljoen mensen verplicht heeft te vluchten, betekent echter niet dat Israël het pleit gewonnen heeft. Na 40 dagen van aanvallen heeft het zijn doelstellingen nog steeds niet bereikt.”

“Het staat ondertussen ook vast dat de ‘ontwestelijking’[1] van het Zuiden omwille van de aanval op Gaza is versneld. Het barbaarse Westen werd ontmaskerd door de volkeren van de wereld.”

“Dit is het einde van de illusie van Europa als model van democratie of als heiligdom van de mensenrechten, nu zijn ware gelaat voor heel de wereld werd ontmaskerd. Westerse verantwoordelijken worden in het Zuiden voortaan aangeduid als oorlogsmisdadigers.”

“Volgens een Amerikaanse krant is Israël nu het meest gehate land ter wereld, wat een weerslag zal hebben op zijn geprivilegieerde status.”

Stephen M. Walt. Screenshot YouTube Carnegie Council

“In een hoofdartikel van het gezaghebbende mainstream tijdschrift Foreign Policy, onder de titel Het is tijd om een einde te maken aan de speciale relatie met Israel, voegt Stephen M. Walt, professor Internationale Betrekkingen aan de prestigieuze universiteit van Harvard hier aan toe dat de “onvoorwaardelijke steun” aan Israël zijn tol begin te eisen.”

“Israël is sinds Gaza 2023 het meest gehate land ter wereld, wat zijn weerslag zal hebben op zijn geprivilegieerde status

“De kostprijs van deze strategische relatie is aan het verhogen en deze kost is niet alleen politiek maar ook economisch”.

“En hij voegt eraan toe: “Wanneer de VS hun veto-recht driemaal, totaal alleen, gebruiken in de VN-Veiligheidsraad tegen een staakt het vuren, ruggesteunen zij in feite het ‘recht op zelfverdediging’ van Israël, een recht dat zij steunen met een nieuwe militaire transactie voor de waarde van 735 miljoen dollars.”

“Kostprijs of niet, de VS zullen hun schepsel Israël niet opgeven, maar stemmen als Stephen Walt brengen wel een nieuwe realiteit aan het licht.”

Hoe belangrijk is de internationale solidariteit van de bevolking in de landen die zich vandaag nog in het hart van het imperialisme bevinden?

“Van Los Angeles tot Rio de Janeiro, van Stockholm tot Madrid, van Tunis tot Kaapstad en van Bombay tot Sydney, drukt de openbare opinie al meer dan een maand zijn weerzin uit tegen de meedogenloze oorlog van Israël tegen de Palestijnse bevolking.”

“Nu die massale mobilisaties zich meester hebben gemaakt van het internet om dat ten dienste te stellen van hun strijd, terwijl ze alle repressieve maatregelen uitdagen en ontlopen van de multinationals, die de media domineren, zijn ze erin geslaagd een bres te slaan in die mediamuur.”

“Zo tonen ze wat er echt aan het gebeuren is op het terrein en verkondigen de solidariteit van de volkeren van de hele wereld voor de inwoners van Gaza.”

Manifestatie voor Palestina in Brussel (19 december 2023). Foto: Gaston Van Dyck

Deze massale manifestaties in alle grote steden van de wereld getuigen van een opstand tegen de misdaden van Israël en zijn beschermheren, die betrokken zijn bij militaire acties samen met de VS.”

“Dit is een opstand tegen de hypocrisie van het Westen, dat hemel en aarde bewogen heeft tegen Russisch president Poetin tot op een punt dat aanhurkt tegen anti-Russisch racisme, terwijl ze hier in Gaza zwijgen over dezelfde smerige misdaden.

“Israël is het laatste der ‘witte’ landen dat een volk in het Zuiden onderdrukt”

“En zo, terwijl de VS zich manifesteren als belangrijkste verdedigers van Israël, is het interessant de beelden te bekijken van studentenmanifestaties voor het Palestijnse volk op VS-campussen, waar een heterogene mengeling van Arabieren, afstammelingen van Amerikaanse tot slaaf gemaakten en kleinkinderen van Latijns-Amerikaanse migranten aan deelnemen.”

“De onderdrukking, die het Palestijnse volk ondergaat, weerklinkt zowel in de landen van het Zuiden als bij een belangrijk deel van de burgers van de landen in het Noorden, die zich de verdrukking van eeuwen kolonisering en heerschappij, inclusief zijn vernedering en wreedheden herinneren die hun voorouders begaan hebben.”

“Israël is in feite het laatste ‘witte’ land dat een volk van het Zuiden onderdrukt. En het Palestijnse volk, berooid, arm en doodsbang, vormt zich om tot een symbool van klassenstrijd.”

“Wanneer we de slogans op de spandoeken lezen, krijgen we de indruk dat de ‘Israëlische uitzondering’, zoals die wordt goedgekeurd door het Westen in naam van de slachtoffers van de Holocaust, snel aan zijn einde gaat komen.”

“Hier moet toch ook gezegd dat deze internationale solidariteit gevoed wordt door het verzet en de opofferingen van een martelaarsvolk dat tegelijkertijd drie oorlogen meemaakt: een vreselijke totale blokkade, een genocide én een exodus.

“Op 14 december 2023 verklaarde een vertegenwoordiger van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (FPLP[2]) dat “ons volk weigert te vertrekken, want het heeft sedert de eerste Nakba (van 1948) geleerd dat, wanneer ze hun vaderland verlaten, ze nooit meer zullen terugkeren en daarom is hun enige keuze “overwinnen of sterven”. In hun vaderland blijven is op zich reeds een overwinning.”

“De val van Gaza zal de val van ons allen zijn tegenover de kapitalistische barbarij”

“Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de strijd om Gaza de strijd van ons allen is, zoals indertijd de Spaanse burgeroorlog, die van Beiroet in 1982 of die van Libanon in 2006.”

“In mijn oren weergalmen nog de woorden van de Portugese journalist Miguel Urbano (1925-2017) toen hij het verzet kwam bezoeken: “Daar waar het imperialisme zijn militaire, politieke, economische en mediakrachten concentreert, zijn zij die weerstand bieden de vertegenwoordigers van de hele mensheid”.

“De val van Gaza zal de val van ons allen zijn tegenover de kapitalistische barbarij. Het is de verdienste van de huidige wereldwijde solidariteit met Gaza dat ze onze gemeenschappelijke klassenvijand heeft ontmaskerd.”

 

Dit is de vertaling door Roos De Witte van een door Marc Vandepitte ingekorte tekst. Zie hier de volledige tekst van het origineel.

Leila Ghanem is medeoprichter en hoofdredacteur van de Arabische versie van het tijdschrift The Ecologist en voorzitter van de vereniging Ecologia in Libanon. Ze studeerde antropologie aan de Universiteit van Parijs.

 

Notes:

[1] De tanende politieke en economische overmacht van het Westen, in het bijzonder over de rest van de wereld én de toenemende tendens van het globale Zuiden om meer van het Westen onafhankelijke intra-Zuid-Zuid-betrekkingen te ontwikkelen.

[2] Het FPLP werd opgericht in 1967 reactie op de bezetting door Israël van Oostelijk Jeruzalem, Gaza, de Westelijke Jordaanoever en de Syrische Golan-hoogvlakte.

[1] De Nakba (‘catastrofe’ in het Arabisch) verwijst naar de massale onteigening en deportatie van Palestijnen tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948. Vóór de Nakba was Palestina een multi-etnische en multiculturele samenleving.

[2] De Naksa (‘tegenslag’ in het Arabisch) van 1967 verwijst naar de verdrijving van ongeveer 280.000 tot 325.000 Palestijnen uit de na 1948 nog overblijvende Palestijnse gebieden die door Israël werden veroverd tijdens in de nasleep van de Zesdaagse Oorlog. Daarbij werden talrijke dorpen verwoest.

[3] De Oslo-akkoorden (1993) zijn een reeks overeenkomsten tussen de PLO en Israël met als doel een eerste aanzet om het Israëlisch-Palestijns conflict op te lossen door de oprichting van Palestijns zelfbestuur onder een Palestijnse Autoriteit over de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

[4] Michèle Sibony voor l’Agence Média Palestine, 13 oktober 2023

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!