De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kansrijke presidentskandidaat voor opvolging Lula verliest op zijn anti-woke onderwijsbeleid

Kansrijke presidentskandidaat voor opvolging Lula verliest op zijn anti-woke onderwijsbeleid

zondag 24 september 2023 09:29
Spread the love

Tarcisío de Freitas is voorlopig nog gouverneur van São Paulo. Hij had een anti-woke onderwijsbeleid opgelegd in de provincie São Paulo, maar moet dit na een rechtzaak te niet doen. Dit speelt in de kaart van  Haddad, ex-minister van onderwijs onder Lula (2003-2010) daar kwam de klemtoon op diversiteit en gender te liggen in het onderwijs.

Tarcisío was minister van infrastructuur onder Bolsonaro, maar kwam al snel met hem in conflict omdat hij te gematigd was, hierdoor richtte hij zijn eigen partij op REPUBLICANOS. Met deze conservatieve partij kon hij uitgeroepen worden als gouverneur van São Paulo. Tegenwoordig is hij de belangrijkste tegenstander van Lula voor de presidentsverkiezingen in 2026. Voor de lokale verkiezingen van 2024 staat hij tegenover Haddad (PT) als gouverneur van São Paulo. Haddad was samen met Manuela (PCdoB) tegen Bolsonaro. Haddad staat ook bekend omdat hij in 2004 naar Syrië ging voor een onderzoek rond onderwijs.

Haddad was lang minister van onderwijs dus het is een goed teken dat Tarcisío verliest op onderwijs. Wat was er aan de hand? Tarcisío had het onderwijs gedigitaliseerd, wat niet democratisch is in een land als Brazilië. Tijdens de overzetting van het materiaal had hij geprofiteerd om het curriculum aan te passen. De nadruk werd minder op gender en diversiteit gelegd en er stonden regelrechte historische fouten in. Daardoor werd de secretaris onderwijs Marcos Renato Böttcher ontslaan. Het ziet dus naar uit dat de eerste rechtzaken tegen de vijanden van woke al worden gewonnen.

Hier gaat tijdens de verkiezingen van 2024 al een aardig woordje over gesproken kunnen worden. Het is zo dat LHBTi’s enkele kunnen overleven in São Paulo, er zijn ook verschillende sociale projecten op lokaal vlak om hen te helpen. Tarcisío is een adept van ‘a igreja nova’ een afsplitsing van de evangelisten, zo had je er nog één in de Matongé recht tegenover de Vendôme. Toen Bolsonaro aan de macht was was die kerk leeg. Het is dus duidelijk dat Tarcisío uit religieuze overtuiging handelde. Dit is weer een onderwerp om over te debateren bij de lokale verkiezingen. En in Brazilië is er nog altijd scheiding tussen kerk en staat.

Het beloven dus weer zeer interessante lokale verkiezingen te worden in São Paulo, Boulos, een youtube-hype die de politiek dichter bij de jongeren brengt en deel uitmaakt van de partij van de vermoorde Marielle Franco is kandidaat burgemeester en heeft veel kansen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!