#freepalestine #seedsofresistance #roshhashanaforpalestine
Opinie - and

Joodse organisaties lanceren netwerk European Jews for Palestina

22 Joodse organisaties in 16 EU-landen, waaronder het Belgische Een Andere Joodse Stem, lanceren op 3 oktober tijdens het Joodse Nieuwjaar in het Europees Parlement in Brussel het netwerk 'European Jews for Palestine'. "Wij eisen onze Joodse identiteit door afstand te nemen van de staat Israël en van alle vormen van suprematistische en koloniale politiek".

dinsdag 1 oktober 2024 16:29
Spread the love

 

Op 3 oktober wordt het netwerk European Jews For Palestine gelanceerd in het Europees Parlement te Brussel. Dit stichtingscongres gaat door op Joods Nieuwjaar 5785.

“We huldigen dit belangrijk moment in de Joodse kalender met een boodschap van solidariteit met de Palestijnse bevolking en een oproep om de genocide in Gaza en de oorlogsmisdaden van Israël te stoppen”.

IJAN protest voor de woning van de Israëlische ambassadeur in Londen. Foto: ijan.org

Het nieuwe netwerk European Jews For Palestine omvat 22 Joodse organisaties uit België, Denemarken, Finland, Groot-Brittannië, Duitsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland Noorwegen, Oostenrijk Palestina/Israël, Portugal, Spanje, Zwitserland en het International Jewish Antizionist Network.

Het stichtingscongres gaat door op 3 oktober 2024 van 16:30u tot 19:00u. Samenkomst aan de ingang van het EU Parlement (gebouw Spinelli) vanaf 16:00u en gaat door in zaal Spaak 5C50. Inschrijven via deze link.

De missieverklaring van het netwerk European Jews For Palestine luidt als volgt:

Europese Joden voor Palestina: Wie we zijn en waar we voor staan

Sinds oktober 2023 nemen Joden in heel Europa deel aan de wereldwijde protestbeweging tegen Israëls genocidale aanval van Israël op Gaza. Onder slogans als ‘Not in my Name‘ en ‘Never Again is Now‘ heeft de Joodse deelname aan deze beweging een sterk signaal afgegeven dat een groeiend aantal Joden de misdaden van Israël tegen het Palestijnse volk en de ideologie van de zionistische staat van joodse suprematie verwerpt.

Ondanks de brutaliteit van de genocide die op Gaza wordt gepleegd, blijft de meerderheid van de gevestigde Joodse organisaties in Europa de staat Israël kritiekloos steunen, waardoor ze medeplichtig worden aan de wreedheden van Israël.

Deze Europese organisaties beweren, net als Israël zelf, namens alle Joden te spreken, betrekken zo andere Joodse Europeanen in de acties van Israël en negeren en beknotten tegelijkertijd het groeiende verzet binnen de Joodse gemeenschap.

Als reactie op deze situatie voelden wij de noodzaak ons als Joden collectief te organiseren om ons verzet te uiten tegen de genocide en tegen Israëls 76 jaar durende etnische zuivering, bezetting en apartheid in Palestina.

Het netwerk European Jews for Palestine bestaat uit talrijke Joodse collectieve organisaties in verschillende Europese landen. Zij vertegenwoordigen verschillende Joodse achtergronden, tradities en perspectieven.

We vertegenwoordigen niet alleen een politieke stem, maar ook een zich ontwikkelende Joodse beweging in Europa, die is gebaseerd op rechtvaardigheid en gelijkheid voor iedereen.

We eisen onze Joodse identiteit door afstand te nemen van de staat Israël en van alle vormen van suprematistische en koloniale politiek.

We beschouwen antisemitisme als een reëel en toenemend gevaar. We bestrijden het waar en in welke vorm het ook opduikt.

Wij veroordelen de cynische verwarring van antizionisme met antisemitisme. Wij verwerpen de bewapening van antisemitisme door het wijdverbreide gebruik van de werkdefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), die kritiek op Israël het zwijgen wil opleggen.

Wij beschouwen de wreedheid van Israëls voortdurende onderdrukking van het Palestijnse volk als een belangrijke factor die pervers bijdraagt aan anti-joodse gevoelens. De veiligheid van Joden wereldwijd wordt bedreigd door het bestaan van Israël als Joodse etnocratie.

Onze strijd is nauw verbonden met de strijd tegen islamofobie en alle vormen van racisme, discriminatie en onderdrukking en kan het beste geworteld worden in een brede antiracistische beweging.

Dit vereist de ontkoppeling van het Jodendom van de koloniale doctrine van het zionisme en een toewijding aan gelijke rechten voor iedereen in historisch Palestina, van de rivier tot aan de zee.

We zijn volledig en ondubbelzinnig solidair met het Palestijnse volk en hun strijd voor zelfbeschikking.

 

Vertaling van de missieverklaring uit het Engels door Lode Vanoost

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!