Foto: @catwithanicecamera

‘Haal je geld weg bij BNP Paribas Fortis: stop financiering genocide en ecocide’

'Haal je geld weg bij BNP Paribas Fortis. Stop op deze manier de financiering van genocide en ecocide', riepen tientallen mensen zaterdag 11 mei in Leuven op aan klanten voor het bankkantoor in de Vital Decosterstraat. Ze klaagden de nefaste rol aan die de bank speelt in de financiering van fossiele brandstofbedrijven én van Elbit Systems, het grootste Israëlische wapenbedrijf.

maandag 13 mei 2024 19:23
Spread the love

 

Met de slogan ‘Move your money‘ sporen ze voorbijgangers aan om de praktijken van hun bank tegen het licht te houden en desgewenst van bank te veranderen. De actie werd opgeluisterd door het ritmische getrommel van een groep Leuvense percussionisten en de Rode Rebellen, Extinction Rebellion Leuven en de Leuvense Actiegroep Palestina, die samen de actie organiseerden, creëerden een ingetogen ‘die-in‘-ceremonie voor de slachtoffers van ecocide en genocide.

Na het klimaatakkoord van Parijs in 2015 pompte BNP Paribas in zes jaar tijd bijna 166 miljard dollar in bedrijven die hun fossiele ontginningen juist uitbreiden in plaats van uitfaseren. Bovendien is de bank een van de slechtste spelers in Europa op het vlak van mensenrechten. BNP Paribas investeert onder meer in British Petroleum en het Italiaanse ENI. Beide bedrijven kregen een licentie van Israël om op zoek te gaan naar gas onder de zee voor de kust van de Gazastrook. BNP Paribas profiteert zo mee van de genocide op het Palestijnse volk.

Foto: @catwithanicecamera

Foto: @catwithanicecamera

Foto: @catwithanicecamera

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!