De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Frankrijk: “Israël moordt, de universiteit is medeplichtig” – en wat met de televisie?

Frankrijk: “Israël moordt, de universiteit is medeplichtig” – en wat met de televisie?

woensdag 9 oktober 2024 21:01
Spread the love

Rima Hassan French MEPs official portraits – 10th parliamentary term.

Het Franse Europarlementslid Rima Hassan van La France Insoumise was uitgenodigd voor een interview op het Franse televisiekanaal BFMTV. Wat zij vond van het feit dat er met gefluit was gereageerd op het standpunt van president Macron dat Frankrijk geen wapens meer zou leveren aan Israël voor gebruik in Gaza? Dat gebeurde tijdens een recent eerbetoon aan de slachtoffers van 7 oktober door de Joodse koepelorganisatie CRIF.  In plaats van op de vraag in te gaan, stelde Hassan de zender zelf aan de kaak, omdat die gelukwensen van de woordvoerder van het Israëlisch leger gekregen had voor zijn berichtgeving… Felicitaties van de woordvoerder van een leger dat met genocide bezig is! Dat zegt genoeg over de beleidslijn van het televisiekanaal!

De twee interviewers gingen daar natuurlijk niet op in, en waren verbolgen: “U kunt niet beginnen met ons aan te vallen, we nodigen u beleefd uit om op vragen te antwoorden en u trekt het beleid van BFMTV in twijfel.” Het twistgesprek leidt ertoe dat BFMTV de verbinding met het Europees parlement, waar Rima Hassan, Palestijnse keffiyeh om de schouders, in beeld is, af te breken.

Dat Hassan tegen de journalisten van BFMTV zei: “Vroeg of laat zult u als media rekenschap moeten afleggen”, werd meteen als een fysiek dreigement uitgelegd, terrorisme of oproep daartoe, o.a. door het europarlementslid  Jordan Bardella, ook voorzitter van het Rassemblement National: “In het land dat de moordpartij bij Charlie Hebdo heeft meegemaakt, bedreigt Rima Hassan duidelijk de journalisten”.  Hij vindt het pijnlijk dat “extreem-links een echte woordvoerster van Hamas heeft laten verkiezen: zij deelt de moorddadige ideologie en de intimiderende praktijken ervan”.

Het dagblad Le Figaro, dat de kwestie beschrijft, schrijft denigrerend over de politica: “Rima Hassan heeft geen tijd laten verloren gaan. De herdenkingen van de aanval van 7 oktober zijn nog maar net voorbij, en het Europarlementslid heeft haar pro-Palestijnse campagne alweer hernomen, en levert kritiek op degenen die een genuanceerde interpretatie van het conflict in het Midden-Oosten nastreven.” (Een “genuanceerde interpretatie” van het conflict moet onvermijdelijk concluderen dat Israël nog meer wapens moet krijgen om Gaza te vernietigen en zijn bevolking te decimeren?)

Ondertussen wordt een medewerker van Rima Hassan bij het Europees Parlement, Hicham Touili-Idrissi, die studeert of gestudeerd heeft aan de universiteit voor politieke wetenschappen (“Sciences Po”), geviseerd door de pas gestarte nieuwe directeur van die instelling, Luis Vassy. Op een recente “Afrikadag” van de universiteit hadden studenten, met medewerking van Touili-Idrissi, in de hal een manifestatie pro Gaza georganiseerd met slogans als: “Israël moordt, Sciences Po is medeplichtig!”

Directeur Vassy heeft de actie als delict of misdaad gemeld aan de Procureur van de Republiek, wat een gerechtelijk onderzoek tot gevolg zal hebben. Concreet wordt blijkbaar geprobeerd Hicham te pakken op een uitlating op Facebook waaruit goedkeuring van of steun voor terrorisme zou blijken. Ook de nieuwe Minister van Onderwijs, Patrick Hetzel, heeft zich met de zaak bemoeid. Hij “veroordeelt krachtig deze acties, die strijdig zijn met de principes van neutraliteit en van laïciteit van de openbare dienst die het onderwijs is”.  De leider van La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, noemde de reactie “machtsmisbruik” en zei “Ik vraag de studerende jeugd zich niet te onderwerpen, dit verbod niet te aanvaarden.” En hij riep ertoe op Palestijnse en Libanese vlaggen uit te hangen, overal waar het mogelijk is. (Dat de studenten van een universiteit gehouden zouden zijn tot “neutraliteit” is een merkwaardig verzinsel en zegt iets over de kwaliteit van de de nieuwe onderwijsminister…)

Sciences Po vormt de Franse politieke elite van morgen. Vandaar de afschuw en het gescheld en gejammer bij de overheid en bij rechts en uiterst-rechts over de unief die te links geacht wordt en over studenten die kritische maatschappelijke stellingnamen verkondigen, ondersteund met bijbehorende acties. Conformisme en braafheid zijn kennelijk de gewenste basisdeugden, niet kritisch denken en solidariteit met zwakkeren of onderdrukten. Die zijn helemaal fout, en moeten met sancties en juridische vervolging worden weggepest.

«Vous aurez des comptes à rendre» : Rima Hassan met en cause la «ligne éditoriale» de BFMTV sur le conflit au Proche-Orient (lefigaro.fr)

Zie ook:

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!