De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

EEN 50-TAL PERSONEN VOEREN ACTIE VOOR BEHOUD PARKVELD HEVERLEE

EEN 50-TAL PERSONEN VOEREN ACTIE VOOR BEHOUD PARKVELD HEVERLEE

zaterdag 21 september 2024 17:15
Spread the love

PERSTEKST: BEZORGDE BURGERS VOEREN ACTIE VOOR HET BEHOUD VAN PARKVELD NAAR AANLEIDING VAN DE KOMENDE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

Op zaterdag 21 september voerden een aantal bezorgde burgers actie onder de slogan “Parkveld blijft natuurlijk”. Zij zijn bezorgd over de toekomst van Parkveld, nu twee van de drie huidige meerderheidspartijen lieten weten dat Parkveld beschikbaar moet gesteld worden voor de bouw van extra woningen, ondanks het belang van Parkveld als groene corridor, waterwinningsgebied, site voor stadslandbouw en natuur-recreatie. Met de Abdij van Park als belangrijke toegangspoort naar de Brabantse Wouden, moet Parkveld ontwikkeld worden als belangrijke schakel tussen Heverleebos en de abdij, waarbij het behoud en de versterking van de huidige landbouw en natuur essentieel is. De actievoerders trokken in de voormiddag in stoet van de Parkabdij naar Parkveld en luisterden naar een aantal speeches.

Alle partijen hebben in het verleden hun steun uitgesproken voor het behoud van het Parkveld als open groene ruimte. Uit de stemtest blijkt echter dat zowel CD&V, Vooruit als PVDA pleiten voor minstens gedeeltelijke verdere bebouwing met als argument de wooncrisis. Het moet echter duidelijk zijn dat de wooncrisis niet opgelost kan worden door de laatste open ruimte te bebouwen. Dat gebeurt al 50 jaar, de groene ruimte is ongeveer op en we zitten nog steeds met een wooncrisis. We roepen op om Parkveld als open groene ruimte te bestendigen.

Al sinds het midden van de jaren ’90 strijden buurtbewoners en actiegroepen via activiteiten en juridische procedures om te verhinderen dat het 19 ha grote open Parkveldgebied langs de Geldenaaksebaan in Heverlee bebouwd zou worden. Het gewestplan uit 1977 deelde het gebied in in een westelijke woonzone van 9,75 ha en een oostelijk landbouwgebied van 9,15 ha. Dit gewestplan is anno 2024 nog steeds van kracht. Het gebied is momenteel grotendeels in handen van drie eigenaars. Projectontwikkelaar Nextensa bezit 7,20 ha, het OCMW van Leuven 8,13 ha en Interleuven 2,4 ha aan de zuidkant.

De Leuvense gemeenteraad keurde in april 2009 een ruimtelijk uitvoeringsplan goed voor dit gebied. Dit plan voorzag in het zuidelijk deel een lokaal bedrijventerrein dat aansloot bij de ambachtelijke zone van Haasrode, langs de Geldenaaksebaan acht sociale appartementsblokken en in het noordelijk deel een woonontwikkeling. In totaal was dit plan goed voor circa 200 bijkomende woningen. Het plan werd na een juridische procedure -opgestart door buurtbewoners- in 2011 door de Raad van State vernietigd.
Leuven schrapte in haar nieuw ruimtelijk structuurplan van 2017 de woningen langs de Geldenaaksebaan, maar behield de bedrijvenzone. In de voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘afbakening regionaalstedelijk gebied’ werd een jaar later onder protest van het toenmalige stadsbestuur de bedrijvenzone geschrapt. Leuven kondigde in die tijd een studie aan naar de behoefte aan industrieterreinen in de regio, waarover nadien niets meer vernomen is. Interleuven koestert overigens nog steeds hoop dat er op haar grond een circulair bedrijventerrein kan ontwikkeld worden. De verkavelingsvergunning die de stad medio 2009 aan projectontwikkelaar Nextensa verleende voor de bouw van 70 woningen werd in opeenvolgende beroepsprocedures tot dusver al vijf keer vernietigd.

Actiecomité’s hebben steevast geijverd voor het volledig behoud van het Parkveld. Ze hebben hiervoor een aantal ijzersterke argumenten. Ten eerste is de grond en de locatie bijzonder geschikt voor stadslandbouw. Korte keten-landbouw is een doelstelling in het klimaatactieplan van de stad Leuven. Ten tweede is Parkveld voor heel wat diersoorten een belangrijke groene corridor tussen de Molenbeekvallei/Parkabdij en Heverleebos. Ten derde ligt het in een waterwinningsgebied van De Watergroep. Ten vierde is dit gebied momenteel uitgegroeid tot publieke wandel -en recreatiezone.

Meer woningen zullen de verkeersproblemen op de Milseweg en de nu al drukke Geldenaaksebaan verder doen toenemen. Het gebied dat Nextenza heeft gekocht werd in het Vlaams gewestplan van 1977 ingekleurd als woonzone. Dit is anno 2024 zonder meer een historische vergissing die rechtgezet moet worden. De huidige wooncrisis kan niet opgelost worden door roofbouw te plegen op de weinige groene ruimte die ons nog rest. Men zegt ook telkens dat het “de laatste keer” is dat landbouwgrond van het OCMW bebouwd zal worden.
Blauwdruk Stedenbouw lanceerde na consultatie van een aantal direct betrokken instanties eind 2023 in opdracht van de stad een nieuw masterplan voor het gebied. Het plan voorziet in het noordelijk deel verspreid over twee fases in de bouw van in totaal 173 woningen, 44 grondgebonden woningen, 22 bovenbenedenwoningen en 107 appartementen. In een eerste 1e fase zijn op een terrein van 1,46 ha in de woonzone 68 woningen gepland die ontsloten worden via de Milseweg. In een tweede fase zijn tussen de Vinkenbosstraat en Geldenaaksebaan nog 105 woningen gepland. Dit gaat gepaard met de inname van 1,12 ha landbouwgebied. Deze 1,12 ha is deels in eigendom van Nextensa en deels van de stad Leuven.

Er zijn een aantal goede elementen in het nieuwe masterplan. De functie van groene corridor erkennen en bestendigen is een goede zaak, maar door de bebouwing langs de Geldenaaksebaan valt deze corridor wel klein uit. Het is positief dat Nextenza een heel deel van het gebied onbebouwd moet laten, maar ook het huidige bouwplan zou onherstelbare schade toebrengen aan het gebied en het unieke samengaan van ecologische landbouw, natuur en recreatie verloren doen gaan. Voor zo’n plek is er geen alternatief in Leuven. Er zijn wel alternatieven voor sociale woningbouw: er kunnen andere terreinen beschikbaar gemaakt worden. Er kunnen alternatieve denksporen worden gezocht. Bovendien is er leegstand op het aangrenzende industrieterrein. Moet er dan groene ruimte geofferd worden? Sociale woningbouw en beheer van de schaarse open ruimte mogen niet als een tegenstelling voorgesteld worden.

parkveld 2024 2

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!