Het grootste milieuschandaal ooit, géén hoofdpunt waard... Kaart: vlaanderen.be
Opinie -

PFAS: De Wever en co miskennen hoogste rechtscollege in het Oosterweeldossier

Om te weten wat in het arrest van de Raad van State over de Oosterweel-vervuiling staat moet je naar het Belga-bericht in de kwaliteitskranten gaan zoeken. Had dat niet op de eerste bladzijde moeten staan? "Zij verdrinken het Belga-bericht tussen sport en reclame." Deze minachting van de wet wordt begaan door "dezelfde politieke eminenties die nu samen zitten om over de toekomst van België en van Vlaanderen te beslissen".

dinsdag 16 juli 2024 11:16
Spread the love

 

Om te weten wat er in het arrest van de Raad van State over de Oosterweel-vervuiling staat moet je voor de weergave van het Belga-bericht in de kwaliteitskranten gaan zoeken. Had dat dan niet op de eerste bladzijde moeten staan?

De PFAS-vervuiling is toch geen kleinigheid? (zie onder andere VRT, Knack, De Standaard, De Morgen, De Tijd … voor hun weergave van het Belga-bericht, geen enkele van deze media maakte er een hoofdpunt van, nvdr).

Dat het Politiek Stuurcomité, dat in deze affaire de echte beslissingen neemt, de Europese en de eigen Vlaamse regelgeving wetgeving gewoonweg en brutaal miskent, is toch in wat wij een rechtsstaat noemen, meer waard dan enkel een kleine kennisgeving?

De PFAS-vervuiling is toch geen kleinigheid?

Het bestaan van het Politiek Stuurcomité, waarin de verantwoordelijke ministers en de vertegenwoordigers van de stad Antwerpen zetelen, is al een miskenning van de wet op zich.

Volgens het vennootschapsrecht is de bouwheer BAM-LANTIS een onafhankelijk overheidsbedrijf met eigen beslissingskracht en eigen bevoegdheid. Uit het parlementaire onderzoek bleek evenwel dat de echte beslissingen door een feitelijke vereniging van politiekers, het Politiek Stuurcomité, worden genomen.

Die beslisten dat de door BAM-LANTIS uitgebrachte dagvaarding van de vervuiler 3M in vergoeding van alle schade moest omgezet worden met een dadingsovereenkomst, waarin 3M enkel voor de schade op het eigen terrein moest opdraaien.

Dat was al een grove miskenning van het universeel, Europees en eigen Vlaams principe dat de vervuiler alle schade moet betalen. Overigens blijkt nu dat 3M niet staat te springen om deze plicht na te komen, zodat er dan toch moet gedagvaard worden.

Hetzelfde gebeurde met het verzet van de vervuilde grond. Om aan de toepassing van het Vlaams bodemdecreet te ontsnappen gebruikte LANTIS, naar de woorden van het arrest van de Raad van State “zelf verzonnen termen en begrippen”.

Bovendien merkt dezelfde Raad op dat er gebruik gemaakt werd van “achterhaalde wetenschappelijke kennis”. BAM (het vroegere LANTIS) zei dat het te moeilijk was om de bodem te saneren, terwijl men eigenlijk al gewoon was begonnen met graven in een terrein waar saneringsplicht geldt.

Nu de Raad van State de juridische basis voor het verwerken van de vervuilde grond van de Oosterweel-werken heeft vernietigd zou je kunnen denken dat deze uitspraak door LANTIS en het achterliggend Politiek Stuurcomité wordt geëerbiedigd. Niets daarvan. “Het arrest van de Raad van State zal geen gevolgen hebben voor de werf van Oosterweel” schrijft bouwheer LANTIS in een reactie.

Beseffen wij dan niet wat hier gebeurt?

De vergiftiging door PFAS is de grootste aller tijden. Voor de gevolgen van deze forever chemicals zit de burger voor niet te omschrijven tijd opgezadeld. Bovendien wordt niet de vervuiler, maar de burger nogmaals bestraft met de betaling van de enorme schade.

En wat doen de voor dit schandaal verantwoordelijke politiekers? Zij miskennen iedere regelgeving, draaien deze om, ontlopen hun eigen verantwoordelijkheid en handelen verder in tegenspraak met de uitspraken van het hoogste bestuurlijk rechtscollege.

Het zijn daarenboven dezelfde politieke eminenties die nu samen zitten om over de toekomst van België en van Vlaanderen te beslissen. Als het waar is dat de machtigste onder hen, De Wever, de anderen in de fuik wil trekken om zijn confederalisme door te duwen, wordt dat een identiek verhaal.

En wat doen onze ‘kwaliteitskranten’? Zij verdrinken het Belga-bericht tussen de sport en de reclame. Burgerbedrog van de ergste soort is dat.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!