De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Ruimtevaart klaagt woonproblemen aan in het Leuvense

De Ruimtevaart klaagt woonproblemen aan in het Leuvense

dinsdag 17 september 2024 12:40
Spread the love

Tijdens de ‘signaaldag over woonbrede noden’ die welzijnsorganisatie De RuimteVaart gisteren/maandag organiseerde werd een somber beeld geschetst van woonproblemen in deze stad. De organisatie presenteerde de resultaten van circa 300 huisbezoeken bij kwetsbare mensen. Men stootte hierbij op tal van woonproblemen gerelateerd aan zaken zoals ontoereikend inkomen, achterstand onderwijs kinderen, onderwaardering in de werksituatie… In veel gevallen was men ook niet op de hoogte van zijn rechten zoals de mogelijkheid om een huurpremie aan te vragen, was er angst om wegens de slechte staat van de woning kritiek te uiten op de verhuurder uit angst de woning te verliezen. Nieuwkomers kampen dan weer met een taalprobleem en zijn onbekend met diensten die hen kunnen helpen.

Ook de sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal kreeg er wegens de slechts woonkwaliteit stevig van langs. Een vrouw die in Hoogland woont getuigde over de slechte isolatie van haar sociale woning die resulteert in vocht- en schimmelproblemen, kasten die verrotten en gezondheidsproblemen. Ondanks het feit dat ze deze situatie al herhaaldelijk al aangeklaagd had bij Dijledal veranderde er niets aan de situatie. Sanne Ovaere van De Ruimtevaart haalde hierbij uit naar Christophe Stockman (Vooruit), voorzitter van Dijledal. Naar aanleiding van een actie van PVDA op 3 september tegen schimmelproblemen in sociale woningen in de wijk Casablanca in Kessel-Lo had die verklaard dat er in het Leuvense maximaal tien sociale woningen in die toestand waren. “Op basis van onze bevindingen zijn het er veel meer”, aldus Ovaere.

Voor meer achtergrondinformatie lees mijn boek ‘Leuven zoals het is. Doorlichting aan vooravond verkiezingen 2024. Het telt 292 blz. en kost 20 euro. Het is momenteel te koop in de Leuvense boekenwinkels Als je het bedrag stort op mijn rekening BE65 7855 2875 6196 krijg je het snel in de bus. Voor meer info: luc.vanheerentals@telenet.be

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!