De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Fakkeltocht voor de 113e verjaardag van Stepan Bandera in Kiev, 1 januari 2022. Foto: A1 (Wikimedia Commons).

De oorlog in Oekraïne: wordt Europa eindelijk wakker?

vrijdag 22 september 2023 09:37
Spread the love

Oekraïne is gedoemd tot bezwijken. De strijd resulteert voor Europa in een regelrechte ramp. Zelensky vereenzelvigt zich met de fascisten en dreigt met terreur in Europa als het de steun aan Kiev stopzet.

“De macabere stand, als ik door mijn vochtige oogharen kijk, staat nu op zo’n 500.000 dode jongens. Alleen aan Oekraïense kant. Een half miljoen dode of zwaar verminkte mannen, vaders, zonen en broers. Daar komen zo’n 40.000 Russische jongens bij. Jongens die hun broeders, familie en vrienden hadden moeten zijn. Jongens die aan beider kanten van het front door hun moeder liefkozend Volodja, Dima of Mischa werden genoemd. Meer dan een half miljoen dode jongens en mannen. Gillend om hun moeder in een modderig strontgat, terwijl ze naar hun been zoeken dat er net nog was. 500.000 jongens langzaam leegbloedend, met uitzicht op een geëxplodeerde Challenger II of Leopard Wunderwaffe, die ondanks alle mooie folders geen wonderen voor hen kon verrichtten.”

Hellevuur

Dat is een citaat uit de hartenkreet over de oorlog in Oekraïne van de Nederlandse communicatieman Jan Bennink. “Je kunt niet wegkijken bij de dood van een half miljoen jongens en verwachten dat je zelf de dans ontspringt”, zo luidt de titel van zijn indrukwekkende stuk. Bennink confronteert zijn lezers met de vraag of zij zich realiseren waar zij aan meewerken, wat zij financieren, waar hun overheid “al die wapens, MANPADS, Patriot raketten en opgelapte F16 straaljagers”, voor leveren, welk “hellevuur” Den Haag keer op keer “oppookt met hun belastinggeld”. Het is een vraag die ook aan de orde komt in het gesprek tussen UChicago professor John Mearsheimer, The Duran hoofdredacteur Alexander Mercouris en de Noorse politicoloog Glenn Diesen.

De Blitzkrieg die een doorbraak door de Russische frontlinie moest forceren, de landbrug naar de Krim afsnijden, de Russen doen smeken om te onderhandelen, en “ons” alle kaarten zou geven, is een pipedream gebleken.

Met een verwijzing naar zijn Substack-artikel ‘Bound to Lose’ stelt Mearsheimer dat de oorlog in Oekraïne een uitputtingsslag is geworden waarin Oekraïne onvermijdelijk het onderspit zal delven. De Blitzkrieg die een doorbraak door de Russische frontlinie moest forceren, de landbrug naar de Krim afsnijden, de Russen doen smeken om te onderhandelen, en “ons” alle kaarten zou geven, is een pipedream gebleken, aldus Mearsheimer. De beleidsmakers in het Westen dachten dat Rusland zwak was, onder de sanctions from hell zou zwichten, ja zelfs uiteen zou vallen. Curieus hoe ze zich zo konden vergissen. Hoe men het ook wendt of keert, Oekraïne is gedoemd tot bezwijken, Rusland heeft de overhand. Mearsheimer weet uit eigen ervaring dat het een doodzonde is om dat te verkondigen.

Missers

Het Westen bestempelde de Russische tactische terugtrekking uit Charkov en Cherson als Oekraïense overwinningen en aanwijzingen dat Rusland de oorlog kon verliezen. In werkelijkheid heeft Rusland gemobiliseerd, een groeiend leger op de been gebracht dat afrekent met het Oekraïense leger dat grote verliezen lijdt. De beleidsmakers in het Westen leren niet van hun missers. Voor de Amerikaanse stafchef Mark Milley was de herovering van Charkov en Cherson hét moment om een een deal met Rusland te sluiten. Die begreep dat het korte “succes” zou worden gevolgd door slechtere tijden. Maar Milley werd de mond gesnoerd, die daarmee hetzelfde lot onderging als de gewezen Franse president Nicolas Sarkozy, die wist dat een Oekraïens NAVO-lidmaatschap faliekant zou aflopen.

Aanvaardt Rusland de status quo van vandaag? Leggen de Russen zich neer bij een bevroren conflict? Mearsheimer is daar stellig over: nee!

Komt het tot onderhandelingen? Mearsheimer toonde zich, net als zijn gesprekspartners, eerder pessimistisch. De handelwijze van het Westen heeft elk vertrouwen van Moskou tot het nulpunt herleid. Het schond zijn belofte de NAVO niet naar het Oosten uit te breiden. Het zette zijn handtekening onder de Minsk-akkoorden, maar voerde die niet uit. Het trainde en bewapende het Oekraïense leger tot de tanden, voerde militaire manoeuvres in de Zwarte Zee uit met Oekraïne als de facto NAVO-lid, op een boogscheut van de Russische grens. Aanvaardt Rusland de status quo van vandaag? Leggen de Russen zich neer bij een bevroren conflict? Mearsheimer is daar stellig over: nee! Via de achterdeur zal het Westen Oekraïne immers herbewapenen, en begint de strijd opnieuw.

Ramp

Rusland zal enkel akkoord gaan met een scenario waarin de NAVO harde garanties geeft dat de alliantie elke veiligheidsgarantie aan, elke militaire relatie met, Oekraïne verbreekt. Maar Mearsheimer ziet dat niet gebeuren, en dus zal Rusland de strijd voortzetten. De Russen zullen in zijn visie Oekraïne willen uitputten, laten verzanden tot een rompstaat die niet veel kwaad meer kan doen. Rusland komt niet ongeschonden uit de strijd, maar die resulteert in Mearsheimers visie voor Europa in een regelrechte ramp. De schade voor de Unie zal immens zijn, zowel economisch als politiek. En de VS? Dat kan voor alle betrokkenen nog voor veel problemen zorgen. De VS voelt zich veilig, geografisch. Het gaat voor de harde lijn. Het geeft zich niet gewonnen.

De schade voor de Unie zal immens zijn, zowel economisch als politiek.

Kijkt Europa dan aan tegen een langdurige oorlog? Misschien heeft Mearsheimer gelijk. Maar er kan nog van alles gebeuren. Een valse vlag operatie van eender welke partij kan tot een totaal nieuwe situatie leiden. Een aanslag op Zelensky, of een paleisrevolutie in Kiev die een Moskou gezinde regering op de been brengt, kan hetzelfde doen. En het heeft er alle schijn van dat de Russen hebben gewacht tot het Oekraïense leger voldoende was verzwakt om met een krachtig offensief te komen dat al het gebied ten oosten van de Dnjepr in Russische handen brengt. En er kan een geleidelijke vermindering van de westerse militaire en financiële steun aan Kiev komen die de oorlog tot een snel einde kan brengen. Europa kan niet veel langer zijn steun op het huidige hoge niveau handhaven.

Terreur

Europa zal snel bij zinnen komen als Zelensky uitvoering geeft aan zijn dreigementen. Wie zijn steun aan Kiev beperkt of stopzet, moet rekening houden met problemen in eigen land. Hoe zullen de miljoenen Oekraïense vluchtelingen in Europa reageren als hun land in de steek wordt gelaten? Zij zullen de gastvrijheid van de Europeanen niet snel vergeten, maar die houding kan snel omslaan als zij zich “in een hoek gedreven” voelen, aldus Zelensky in een interview met The Economist. Het zijn bedreigingen die doen denken aan uitingen van fascistische Bandera-aanhangers. Die beloofden terreur in het Westen als dat zijn steun intrekt. Dat Zelensky zich tot dit niveau verlaagt leert hoezeer hij zich vereenzelvigt met de fascistische minderheid die in Oekraïne aan de touwtjes trekt.

Aan het bloedvergieten in Oekraïne komt dus voorlopig geen einde. Tenzij er fundamentele dingen veranderen in het conflict, een regeringswissel in Kiev bijvoorbeeld, mag Europa zijn mouwen opstropen voor Oekraïense terreuraanslagen. Van de wapenleveringen van het Westen aan Oekraïne is voldoende “afgeroomd” voor jaren van terreur, en de infrastructuur voor het gebruik daarvan in onze landen is voorhanden. Wordt Europa wakker uit de boze droom?

 

Dit artikel verscheen eerder vandaag op Geopolitiek in context.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!