Voorbeeld van een bieper. (Foto: Thiemo Schuff / CC A-S 3.0)
Analyse -

De ‘bieperaanval’ van Israël op Libanon is terrorisme

Terwijl Israël een terreuraanval op Libanon uitvoert, krijgt het daar complimenten voor van Theo Francken (N-VA). Ondertussen groeit het risico dat de oorlog zich verder uitbreidt naar het hele Midden-Oosten.

woensdag 18 september 2024 13:22
Spread the love

 

Stel je voor. Je bent rustig aan het winkelen en plots ontploft de man die naast je het fruit aan het uitkiezen is. Dat gebeurde gisteren op honderden plaatsen tegelijkertijd in Libanon.

Terrorisme

Honderden biepers werden, wellicht door Israël, gelijktijdig tot ontploffing gebracht, met minstens negen doden en duizenden gewonden tot gevolg. Zo’n bieper is een soort van primitieve mobiele telefoon. Het wordt in Libanon gebruikt door leden van Hezbollah omdat het moeilijker te hacken zou zijn, maar dokters gebruiken het bijvoorbeeld ook.

Eén van de dodelijke slachtoffers zou het tien jaar oude meisje Fatima Jaafar Abdullah zijn. De Iraanse ambassadeur Mojtaba Amani, zou gewond zijn geraakt. Ziekenhuizen, vooral in Zuid-Libanon worden overspoeld door gewonden en gezondheidswerkers doen oproepen om meer bloed te doneren.

Veel is nog onduidelijk, maar op dit moment lijkt het erop dat het Hongaarse bedrijf BAC Consulting KFT verantwoordelijk is voor de biepers die tot ontploffing werden gebracht. De CEO en oprichter van dat bedrijf is Cristiana Arcidiacono-Barsony, die zichzelf omschrijft als ‘strategisch adviseur’ met internationale ervaring in het Midden-Oosten.

Hypocrisie

Indien Hezbollah een gelijkaardige actie zou hebben uitgevoerd in Israël, dan hadden westerse media en politici ongetwijfeld gesproken over een terroristische aanslag. Indien zoiets in Europa had plaatsgevonden, waren er wellicht nu al stemmen te vinden die de noodzaak van een grote vergeldingsactie bepleiten. Maar wanneer Israël zo’n actie uitvoert in Libanon dan spreekt men over “een gesofisticeerde aanval”.

“Israëlische intelligentie heeft vorig jaar onvergeeflijke steken laten vallen. Ze maken het sindsdien elke dag goed”, zo verklaarde Theo Francken (N-VA). De man is parlementslid van de grootste partij van Vlaanderen, kandidaat minister van defensie en staat nog net niet te dansen in de straten bij het zien van de beelden van burgers die geterroriseerd worden.

Escalatie

Terwijl de genocide in Gaza nu al bijna een jaar gaande is, wordt steeds duidelijker dat Israël niet geïnteresseerd is in een wapenstilstand. Integendeel, de intentie lijkt te zijn om de oorlog uit te breiden.

In een regionale oorlog waarin ook Libanon of Iran betrokken raken, hoopt Israël meer kans te maken om naast wapenleveringen ook meer directe militaire steun te krijgen van de VS en andere NAVO-lidstaten. Wellicht gokt men er ook op dat dit scenario over enkele maanden met Donald Trump als president waarschijnlijker wordt.

Tot nu toe is men vanuit Libanon niet ingegaan op de provocaties van Israël, maar met deze aanval is het risico op escalatie opnieuw toegenomen. Ook in dat verband zijn de hoera-berichten van Francken verontrustend.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!