De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Code Rood

Code Rood betoogt tegen politiegeweld aan gemeenteraad Antwerpen

Code Rood en Extinction Rebellion Antwerpen voeren vanavond actie tijdens de Antwerpse gemeenteraad om het politiegeweld tegen vreedzame demonstranten aan de kaak te stellen. Het voorbije weekend werd de actie van Code Rood aan de luchthaven van Antwerpen hardhandig verdrukt, met onder andere matrakken, pepperspray en honderden preventieve arrestaties. De beelden zijn choquerend. (1) Tijdens de vreedzame betoging zal de gemeenteraad het politie-optreden ook bespreken, nadat zowel Groen als de Partij van de Arbeid de kwestie op de agenda hadden gezet.

dinsdag 19 december 2023 10:45
Spread the love
Politiegeweld is een politieke keuze, net als het subsidiëren van een privéjet-luchthaven. Met onze actie wilden wij politici wakker schudden om hun verantwoordelijkheid te nemen voor een rechtvaardig klimaatbeleid. In plaats van de grote vervuilers aan te pakken, krijgt de politie instructies om vreedzame actievoerders te criminaliseren”, aldus Ruth-Marie Henckes, woordvoerder van Code Rood.

Twee actievoerders werden tijdens de actie al naar het ziekenhuis gebracht – één met een gebroken arm en vingers, en een ander omdat die niets kon zien door pepperspray van te dicht bij. Gisteren en vandaag zijn vele andere actievoerders bij de dokter geweest om hun verwondingen te documenteren.

Wij zijn gechoqueerd door de verhalen en beelden die we van de vreedzame activisten van Code Rood binnen krijgen. Ons recht op protest is de basis van onze democratie. Dat werd geschonden door honderden mensen preventief te arresteren en actievoerders met geweld te verdrijven. Wij verzamelen en analyseren nu alle gevallen van politiegeweld en onacceptabel gedrag, en bekijken of we verdere stappen kunnen zetten.

(1) Een montage van beelden van politiegeweld kan u hier zien: https://www.facebook.com/reel/1585217402289037 . Een fotograaf van AFP kon het hardhandige optreden van de politie ook vastleggen, die foto’s kan u onder meer in dit artikel zien:

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!