De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Arizona-partijen sluiten PVDA uit Bestuurscomité van de Kamer: “Precies op de dag dat wij vertrekpremies aanklagen”

Arizona-partijen sluiten PVDA uit Bestuurscomité van de Kamer: “Precies op de dag dat wij vertrekpremies aanklagen”

donderdag 10 oktober 2024 10:41
Spread the love

 

N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés – de zogenaamde Arizona-partijen – besloten op 8 oktober de PVDA uit te sluiten van het Bestuurscomité van de Kamer.

Dit besluit valt samen met de dag waarop de PVDA vertrekpremies voor uittredende parlementsleden aan de kaak stelde, wat volgens de partij geen toeval is.

Recht op vertegenwoordiging geschonden

Sofie Merckx, fractievoorzitter van de PVDA, reageerde verontwaardigd op de beslissing. “Wij hebben recht op een vertegenwoordiger in het Bestuurscomité en maakten hier sinds juni deel van uit. Nu worden we uitgesloten, precies op de dag dat wij de vertrekpremies aanklagen. Dit roept bij mij ernstige vragen op”, aldus Merckx in een persbericht.

Het Bestuurscomité speelt een belangrijke rol binnen het federaal parlement, onder meer door de begroting van de Kamer vast te stellen. Deze begroting omvat diverse politieke privileges, waaronder de vertrekpremies voor afscheidnemende parlementsleden, die al lange tijd door de PVDA worden bekritiseerd.

Systeem-D’Hondt aan de kant geschoven

Na de verkiezingen van 9 juni werd het systeem-D’Hondt toegepast om de samenstelling van het Bestuurscomité te bepalen. Dit systeem zorgt voor een evenredige vertegenwoordiging van partijen op basis van het aantal behaalde stemmen. Hierdoor had de PVDA recht op een zetel, die sinds juni werd ingevuld door volksvertegenwoordiger Nabil Boukili.

Vandaag besloten de Arizona-partijen echter om het systeem-D’Hondt naast zich neer te leggen en in plaats daarvan een stemming te organiseren over de samenstelling van het Bestuurscomité. Het resultaat: de PVDA werd uitgesloten en Vooruit, gesteund door de toekomstige Arizona-coalitie, nam de plaats van de PVDA in.

Kritische stem geweerd

Volgens Merckx is het duidelijk dat de traditionele partijen liever geen kritische blik in het Bestuurscomité dulden. “Het lijkt er sterk op dat ze liever geen pottenkijkers hebben. Ik stel me daar heel wat vragen bij. Maar dit zal ons niet tegenhouden om politieke privileges, zoals de vertrekpremies, te blijven aanklagen”, aldus Merckx.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!