De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rebelle

Actie menstruatie-armoede Rebelle

In 2020 kwam Caritas naar buiten met het eerste onderzoek rond menstruatie-armoede in Vlaanderen. Wat blijkt? 12% van de meisjes tussen 12 en 25 jaar in Vlaanderen geeft aan soms te weinig geld te hebben om menstruatieproducten te kopen. Omwille van het ongemak dat dit met zich meebrengt, missen ze dagen op school of beperken ze hun vrijetijdsactiviteiten.

donderdag 7 september 2023 14:58
Spread the love

In 2020 startte Rebelle een inzamelactie waarbij we menstruatiezuilen hebben verspreid over heel Vlaanderen. In totaal plaatsen we meer dan 100 zuilen.  Ondertussen zijn we 3 jaar verder. Hoeveel aandacht er ondertussen ook naar het thema ging, op politiek niveau beweegt er voorlopig weinig. Rebelle vindt dat de politiek dringend in actie moet schieten om menstruatie-armoede structureel aan te pakken. Om onze boodschap kracht bij te zetten, kloppen wij op 7 september samen met Linde Merckpoel aan bij de politieke secretariaten in Brussel om politici te wijzen op de urgentie van het probleem en op hun verantwoordelijkheid. 

Dit doen we met de aankondiging van een geboorte. Heugelijk nieuws, ware het niet dat we nu al bezorgd zijn om de om de menstruatiekost waar deze kinderen en hun ouders later mee geconfronteerd zullen worden. Voor alle menstruerende personen die met dergelijke financiële zorgen te maken hebben of zullen krijgen, vragen wij om actie. Als symbool van onze ongerustheid presenteren we geen verjaardagstaart, geen pampertaart, maar een menstruatietaart.  “Als feministe wil ik mijn dochters vertellen dat ze alles kunnen wat jongens kunnen. Dat begint allemaal bij vrijheid. Menstruatie-armoede belemmert die vrijheid”, aldus Linde Merckpoel.

Wij pleiten voor het gratis ter beschikking stellen van wegwerpproducten.  

Hierbij leggen we de focus op:  

  • Toegankelijkheid: de producten moete beschikbaar zijn op plekken waar mensen in armoede komen (scholen, apothekers, sociale winkels, openbare toiletten, welzijnsinstanties enzovoort). 
  • Laagdrempeligheid: de producten moeten laagdrempelig verkrijgbaar zijn. Dit betekent onder andere dat mensen producten moeten kunnen verkrijgen zonder iemand aan te spreken en dat er geen administratieve randvoorwaarden zijn. 
  • Sensibilisering: we vinden het vanzelfsprekend dat toiletpapier op elk toilet aanwezig is. Waarom dan geen maandverband en tampons? Dit zou veel menstruerende personen uit de nood helpen. Daarnaast leren we op die manier ook om menstruatie als iets heel normaals te bekijken en wordt er makkelijker over gepraat.

 

Over Rebelle  

Rebelle bouwt aan een samenleving, waar alle vrouwen* zich goed in hun vel voelen, en onbeschaamd zichzelf kunnen zijn. We doorbreken taboes. Menstruatie is toch iets doodnormaal? We stellen nieuwe normen op. Want hé, als nieuwe ouder doe jij dat goed! En perfectie bestaat niet bij ons. Elk lijf mag er zijn. 

We zijn toegankelijk, inclusief en streven naar gelijke kansen voor alle vrouwen in alle aspecten van hun dagelijks leven. Daarvoor schakelen we het volume van de vrouwelijke stem hoger. Of hun protest nu groots of net heel klein is. 

 www.rebelle-vzw.be ; www.instagram.com/rebellevzw  ; www.facebook.com/rebellevzw 





Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!