Foto: facebook MDP; Paul Van Welden, Wikipedia

ABVV waarschuwt Vooruit ‘Regeer niet samen met N-VA’

Het is ongewoon en ongezien dat de socialistische vakbond ABVV openlijk kritiek geeft of druk zet op de partij waar ze heel wat banden mee heeft. In een vlijmscherpe opinie roept Miranda Ulens, topvrouw van ABVV, de partij Vooruit op om niet met N-VA in een volgende regering te stappen.

donderdag 16 mei 2024 15:20
Spread the love

 

De romance tussen Vooruit en N-VA is een publiek geheim. Conner doet het goed met Bart en in de Antwerpse gemeenteraad loopt de samenwerking lekker. Die goede samenwerking wil Vooruit graag verderzetten in de volgende Vlaamse regering.

Gezien de grote verschillen, vooral op sociaaleconomisch vlak, is de toenadering tussen beide partijen op zijn minst gezegd merkwaardig. Voor het ABVV was dit geflirt al langer een doorn in het oog, maar er werd nooit openlijk over gesproken.

Met de verkiezingen in aantocht en nu het programma van de N-VA bekend is, doorbreekt de socialistische vakbond de stilte. In een scherpe opinie stuurt algemeen secretaris Miranda Ulens een niet mis te verstane waarschuwing naar Vooruit. Ze roept de partij op om niet in een regering te stappen met N-VA.

Voor het ABVV was het geflirt tussen Vooruit en N-VA al langer een doorn in het oog, maar er werd nooit openlijk over gesproken

In haar opinie geeft de topvrouw van het ABVV aan waarom. Voor haar is het programma van de N-VA “blauwer dan blauw”. Volgens haar pleit de nationalistische partij voor niet minder dan een drooglegging van onze Sociale Zekerheid, voor een afbouw van onze arbeidsbescherming en voor het uithollen van het collectief sociaal overleg.

“Het zuur is voor de werknemers en de werklozen,” schrijft Miranda Ulens. Zo wil de N-VA 4,5 miljard besparen in de gezondheidszorg of liefst 10 procent van het totale budget. Dat “kan niet zonder te raken aan de patiënt die nu al een vijfde van de medische kosten zelf moet dragen”.

Ook houdt de N-VA lelijk huis in de loon- en arbeidsvoorwaarden. De nationalisten willen de uitkeringen tien jaar lang bevriezen en bij hoge inflatie moet de indexering van lonen het ontgelden.

Verder wil de N-VA het collectief overleg op de schop en als kers op de taart wil ze het stakingsrecht aan banden leggen. De slogan van de N-VA ‘de kracht van verandering’ komt eigenlijk neer op “de kracht van collectieve verarming”.

Is het zuur voor de werknemers dan is “het zoet voor de werkgevers en vermogenden”. Zo worden de werkgevers getrakteerd op een reeks cadeaus (vermindering van belasting en RSZ-bijdragen) en worden de vermogenden (nog) minder belast.

Gezien dit ultraliberaal programma is het voor de vakbondsvrouw ondenkbaar dat progressieve partijen daarmee in zee gaan: “Alle progressieve partijen moeten snel duidelijk maken dat er met dit N-VA geen land te bestieren valt. Ze hoeven daarvoor niet te wachten tot na de verkiezingen. Ze kunnen bijvoorbeeld al beginnen met duidelijk te maken dat Vooruit een regering met de groenen verkiest boven een regering met N-VA.”

“Vooruit kan al beginnen met duidelijk te maken dat het een regering met de groenen verkiest boven een regering met N-VA”

Miranda Ulens roept op tot frontvorming rond de sociale, ecologische en democratische basisprincipes waaraan elk toekomstig regeerakkoord moet beantwoorden. Dat zal nodig zijn om te “mobiliseren tegen de nieuwe Europese begrotingsregels die nu door rechts als alibi wordt gebruikt om draconische sociale besparingen aan te kondigen”.

Als je het programma van N-VA bekijkt dan kan je Miranda Ulens moeilijk ongelijk geven. Toch komt haar oproep onverwacht. Het is ongewoon en ongezien dat de socialistische vakbond openlijk kritiek geeft of druk zet op de partij waar ze heel wat banden mee heeft. Zo heeft Miranda Ulens een zitje in het partijbestuur van Vooruit.

Melissa Depraetere, voorzitter van Vooruit, wil niet reageren. De partijtop zit kennelijk verveeld met deze oproep. Volgens Het Nieuwsblad reageren de fractieleiders eerder afwijzend en sluiten ze een samenwerking met de N-VA niet uit.

Het is geweten dat Vooruit niet enthousiast is over de samenwerking met de groenen in de huidige federale regering en daarom niet staat te springen voor een Vivaldi bis. Daarbij lonken ze naar de N-VA, en in ruil daarvoor hopen ze op regeringsdeelname op Vlaams niveau.

ABVV wil voorkomen dat Vooruit mee gangmaker zal zijn van een asociaal bezuinigingsbeleid

Of de socialistische vakbond (nog) voldoende invloed heeft om te wegen op de besluitvorming van Vooruit is zeer de vraag. Met deze opinie wil de vakbond echter een duidelijk signaal geven om te voorkomen dat Vooruit mee gangmaker wordt van een asociaal bezuinigingsbeleid.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!