Foto: Shaimaa College
Reportage -

500 betogers in Leuven voor academische boycot

Op initiatief van de actievoerders van Shaimaa College en alle betrokken organisaties van de Leuvense Palestina coalitie kwamen op maandag 1 oktober zo'n 500 mensen op straat in Leuven. Zij tonen hun solidariteit met de Palestijnse en Libanese bevolking en roepen op tot een academische boycot van Israël.

donderdag 3 oktober 2024 13:15
Spread the love

Bijna een jaar lang vragen studenten, personeelsleden en bewoners van Leuven dat de KU Leuven actie neemt tegen de genocidale oorlog die de Zionistische apartheidstaat Israël voert in Palestina.

Volgens officiële verslagen die door de VN OCHA bevestigd zijn, heeft de meedogenloze bombardementscampagne in Gaza zo’n 41.000 burgers (waarvan de meeste kinderen en vrouwen zijn) vermoord, en volgens schattingen gemaakt door onderzoekers in The Lancet zouden er tot zelfs 186.000 dood kunnen zijn wegens de verschrikkelijke omstandigheden waarin ze leven door het Israëlisch Bezettingsleger. Dit allemaal gecombineerd met hun acties in de bezette Westelijke Jordaanoever en nu in Libanon toont aan met wat voor een roekeloze staat we te maken hebben.

Foto: Shaimaa College

“De KU Leuven moet haar medeplichtigheid in de genocide in Gaza, bezetting van Palestina, en de bombardementen van Libanon stopzetten door haar samenwerkingen met Zionistische Israëlische universiteiten en bedrijven af te schaffen,” zeggen de actievoerders van de anti-genocide beweging in Leuven.

“Het is niet enkel onze morele maar ook onze juridische plicht om alles te doen om een genocide te voorkomen. In het geval van onze universiteit die bijna 40 samenwerkingen heeft met verschillende bedrijven en universiteiten die de acties van het Israëlisch Bezettingsleger  impliciet en expliciet steunen, ideologisch en materieel, is een academische boycot vanzelfsprekend.”

Foto: Shaimaa College

De actievoerders willen niet meer dan dat de KU Leuven de richtlijnen van het VLIR toepast, waarin staat dat de partnerinstellingen waarmee onderzoek gevoerd worden, niet direct of indirect aan mensenrechtenschendingen kunnen gelinkt worden. Volgens Prof. Dr. Raf Geenens die zetelt in de Ethische raad van de KU Leuven dat zulke samenwerkingen overziet (de EC DMM) “is de drempel voor indirecte medeplichtigheid in mensenrechtenschendingen overschreden door [de KU Leuven haar] partnerinstellingen.”

De KU Leuven kiest er actief voor om het “indirect” aspect van medeplichtigheid uit hun mensenrechten toets te houden. “Welk voordeel halen we hieruit?”, vragen de actievoerders zich af. “Meermaals heeft onze beweging deze vraag gesteld, om enkel stilte als antwoord te ontvangen.”

“Laten we samenwerken met elkaar om onze universiteit werkelijk een baken van licht te maken van moreel en ethisch gedreven onderzoek.”

Foto: Shaimaa College

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!