Beeld: Screenshot Eerste keus Seizoen 2, Afl. 1, VRT
Opinie - Kaoutar El Afi

De wereld is groot genoeg voor moslima’s die kiezen voor de hijab

In de eerste aflevering van Eerste Keus stelde Vlaams Belang-kopstuk Guy D'haeseleer dat religieuze symbolen, zoals de hoofddoek, niet thuishoren bij publieke functies zoals die van loketmedewerkers. Zijn redenering: religieuze uitingen zouden de neutraliteit van de overheid schaden. Wat volgt is een bekend gesprek dat helaas vaak de kern van de kwestie mist.

vrijdag 27 september 2024 11:47
Spread the love

 

D’haeseleer vroeg aan Afnan, een moslima met een hoofddoek, waarom zij deze niet afzet als ze achter het loket van het stadhuis wil werken. Haar antwoord was helder: ze zal zich niet anders voordoen dan wie ze is. D’haeseleer stelde vervolgens voor dat als ze de hoofddoek niet wilt afzetten, ze naar een ander land zou moeten gaan waar ze ‘wel zichzelf kan zijn’.

Het reduceren van die keuze tot iets vrijblijvends, is een vorm van paternalistisch denken die autonomie van vrouwen negeert

Dat moslima’s hun hoofddoek “ook gewoon kunnen afdoen” is een miskenning van de persoonlijke waarde die veel vrouwen aan hun religieuze kleding hechten. De keuze om een hijab te dragen is vaak een weloverwogen en diep persoonlijke beslissing, die voortkomt uit een combinatie van religieuze plicht, persoonlijke overtuiging en sociale identiteit. Het reduceren van die keuze tot iets vrijblijvends is een vorm van paternalistisch denken die de autonomie van vrouwen negeert.

Vrijheid om te zijn wie je bent

Moslima’s verdienen de ruimte en het respect om zelf te bepalen hoe zij hun geloof willen uitdragen, zowel in de publieke als de private sfeer. Dit is geen uitzonderlijke eis, maar een recht dat iedereen in een democratische samenleving zou moeten hebben: de vrijheid om te dragen wat je wilt en te zijn wie je bent.

Dit is een directe aanval op de vrijheid van religie en zelfbeschikking, waarden die juist centraal zouden moeten staan in onze samenleving

Vrijheid van religie is een fundamenteel recht in een democratie. Door van een moslima te eisen dat ze moet kiezen tussen haar religie en een publieke functie, wordt geïmpliceerd dat haar religieuze identiteit niet verenigbaar is met het dienen van de staat. Dit is een directe aanval op de vrijheid van religie en zelfbeschikking, waarden die juist centraal zouden moeten staan in onze samenleving.

Onpartijdig en professioneel

Afnan benadrukt in de aflevering dat haar hoofddoek een persoonlijke betekenis heeft, zonder de intentie om anderen te indoctrineren met haar geloof. Neutraliteit vereist niet dat iemand zijn of haar identiteit opgeeft. Het draait erom dat mensen hun werk onpartijdig en professioneel uitvoeren, ongeacht hun persoonlijke overtuigingen. Een loketmedewerker met een hoofddoek is net zo capabel om burgers neutraal te bedienen, als iemand zonder religieuze uiting.

Neutraliteit vereist niet dat iemand zijn of haar identiteit opgeeft

D’haeseleer stelde dat “de wereld groot genoeg is voor wie zich niet kan aanpassen aan de Vlaamse cultuur”. Maar voor veel moslimvrouwen is Vlaanderen hun thuis, een wezenlijk deel van hun wereld. Het is geen kwestie van vertrekken, maar van erkennen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!