Actie Abortionright-platform in Brussel voor uitbreiding abortusrecht. Anders moeten vrouwen nog steeds naar Nederland voor abortus. Foto: © Abortion Right / Pauline Arnould
Opinie -

Njet op nieuwe abortuswet: duizenden vrouwen in kwetsbare situaties worden vergeetput ingeduwd

Het njet op het nieuwe voorstel rond de verlenging van de abortustermijn duwt duizenden vrouwen dieper de put in. “Deze weigering is een blammage voor de vrouwenrechten en de 6 miljoen vrouwen in ons land. Maar voor vrouwen in kwetsbare situaties in ons land is het een ramp.”

vrijdag 27 september 2024 10:59
Spread the love

 

Wie zich in een kwetsbare situatie bevindt en geen toegang heeft tot zorg, wordt in ons land al decennialang administratief gestraft. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Dokters van de Wereld, ondersteund door onder andere de Vlaamse abortuscentra (LUNA) en alle Franstalige Centra voor Familiale Planning.

Geen toegang tot zorg: bij OCMW toestemming vragen voor abortus

“Door hun aparte statuut worden vrouwen zonder toegang tot zorg namelijk gedwongen om bij het OCMW toestemming te vragen voor een zwangerschapsonderbreking. Dat is op zich al een laakbaar gegeven, ware het niet dat deze vrouwen vervolgens bedolven worden door administratieve procedures die tot wel negen weken in beslag kunnen nemen.

“De huidige wet rond toegang tot abortus voor vrouwen zonder toegang tot zorg dwingt hen tot tien verschillende gesprekken te voeren, tot acht loketten te doorzwoegen en soms tot wel negen weken te wachten vooraleer het OCMW hen (misschien) toegang verleent tot abortus”, vertelt Ellen Verryt, coördinator Vlaanderen bij Dokters van de Wereld.

Vrouwen overschrijden 12-weken-termijn door discriminerend beleid

Door deze omslachtige en tijdrovende administratieve procedure, overschrijden net uiterst kwetsbare vrouwen geregeld de maximumtermijn van twaalf weken. Hierdoor worden ze ofwel gedwongen geld bijeen te sprokkelen om alsnog naar Nederland te trekken, of nog erger, worden ze gedwongen een ongewenste zwangerschap uit te zitten. En dat terwijl bij deze groep vaker sprake is van ongewenste zwangerschap na seksueel geweld.

Het nieuwe wetsvoorstel met een verlenging van de termijn naar achttien weken, bracht hoop voor organisaties zoals Dokters van de Wereld die deze vrouwen dagelijks begeleiden. “We hoopten dat er een eind ging komen aan de administratieve én discriminerende race tegen de tijd, waar onze patiëntes telkens worden ingeduwd.”

IJdele hoop

“Vandaag komen we tot de conclusie dat er geen enkele verbetering in zicht is. Ondanks de breed gedragen wetenschappelijke consensus. Ondanks het advies van het onafhankelijk experten-comité. Ondanks de maatschappelijke realiteit van kwetsbare vrouwen in ons land. Hiermee bengelt België Europees steeds meer achteraan wat Europese abortus- en vrouwenrechten betreft.”

Dokters van de Wereld blijft vrouwen zonder toegang tot zorg en met een abortusvraag helpen met hun abortusvraag. Ook als dit betekent dat we onze eigen middelen moeten aanspreken om hen te helpen, of door de wet gedwongen worden te trekken naar Nederland, omdat ons land geen einde wil maken aan een aftandse en discriminerende wetgeving.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!