X @Yasser_Gaza
Dokters van de Wereld

Dokters van de Wereld in Libanon: “Humanitaire crisis dreigt”

De recente intensivering van aanvallen in Libanon dreigt het land in een ernstige humanitaire crisis te storten. Dokters van de Wereld ontplooit noodprogramma’s en helpt de getroffen bevolking met medische hulp.

donderdag 26 september 2024 14:01
Spread the love

Escalatie van de zorgnoden 

In de afgelopen dagen hebben verschillende Israëlische luchtaanvallen in Beiroet en het zuiden van Libanon 569 doden geëist. Deze situatie verergert de al uitgebreide humanitaire uitdagingen rond toegang tot gezondheidszorg, water, voedsel en onderdak.

De teams van Dokters van de Wereld in Libanon observeren momenteel mensenmassa’s die vluchten voor de bombardementen in het zuiden van het land. Dit vormt een groot probleem voor hun gezondheid, omdat ze gedwongen worden hun zorgtraject te onderbreken. Bovendien verzwakt deze massale volksverhuizing het zorgsysteem, omdat noodstructuren overbelast raken.

“We maken ons grote zorgen over de huidige escalatie en zien hetzelfde patroon als in Gaza: het internationaal humanitair recht wordt met de voeten getreden. De aanvallen worden voorafgegaan door berichten op sociale media, vaak vaag en met te weinig tijd voor de bevolking om zich in veiligheid te brengen. Deze situatie is onaanvaardbaar en brengt duizenden burgerlevens in gevaar”, aldus Jean-François Corty, Voorzitter van Dokters van de Wereld.

Dokters van de Wereld start met noodhulp

In deze crisissituatie mobiliseert Dokters van de Wereld eigen middelen om aan de dringendste noden te voldoen: mobiele medische teams staan klaar en trekken naar de ontheemde bevolking en de zwaarst getroffen gebieden.

Tegelijkertijd ondersteunt Dokters van de Wereld het Libanese zorgsysteem. De organisatie werkt nauw samen met het ministerie van Volksgezondheid om de noden te evalueren en bijvoorbeeld de levering van medisch materiaal en medicatie mee in goede banen te leiden.

“De escalatie van geweld in Libanon is direct gerelateerd aan het conflict in Gaza. Een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren is van levensbelang voor zowel de Palestijnen in Gaza als de ontheemde Libanezen vandaag.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!