Bron: Studio Manifiesta
Interview -

Angeline Van Den Rijse (ABVV): De Wever wil vakbonden ondermijnen

Angeline is voorzitter van het ABVV in Oost-Vlaanderen. Zij strijdt voor vrouwenrechten, hogere minimumlonen en meer betaalde vrije tijd. Wij spraken haar op solidariteitsfestival ManiFiesta over de gevolgen van de besparingsplannen in de gelekte, zogenaamde, 'supernota' van de mogelijke nieuwe regering onder Bart De Wever. 

donderdag 26 september 2024 15:31
Spread the love

 

Als gevolg van de Europese begrotingsnormen moeten we 27 miljard euro besparen. Dit is ook duidelijk doorgevoerd met vele besparingsmaatregelen in Bart De Wevers supernota dat eind augustus naar buiten is gelekt. Waar moeten we volgens jou dat geld halen?

“Allereerst denk ik dat we er een ander woord op moeten plakken, want het is geen ‘supernota’. Bijna elk actiepunt in de nota dat De Wever wil uitvoeren, gaat gepaard met achteruitgang voor de werknemers. Ik spreek van een ‘klotenota’. De rijken zullen rijker worden, en de werkenden, die elke dag moeten gaan werken om hun facturen te kunnen betalen, zullen erop achteruit gaan.”

“Geen ‘supernota’, maar een ‘klotenota'”

“Wat is dan het alternatief? Het is belangrijk om te weten dat er geld is in België. Dat klinkt als een slogan, maar het is de realiteit. De tien rijkste Belgen bezitten 500 miljard euro. En dan zoeken wij 30 miljard euro. Een heel groot probleem zou dat niet mogen zijn.”

Volgens de supernota wil Bart De Wever door onder andere besparingen en verhoging van de btw maar liefst 16 miljard euro gaan halen bij de werkende klasse, worden de lonen geblokkeerd en omgekeerd krijgen bedrijven voor 5 miljard aan belastingcadeaus. Vind jij dat een goed idee?

“Nee, maar pas op, dit is niet de eerste keer dat de overheid miljarden geeft aan het bedrijfsleven, zonder daar iets voor in ruil te vragen. Dat er geld naar het bedrijfsleven gaat om de bedrijven te sturen, is op zich niet verkeerd. Dat betekent dat de overheid belastinggeld gebruikt om ervoor te zorgen dat de bedrijven doen wat ze moeten doen, zodat de maatschappij verbetert.”

“Maar wat hebben we bij de vorige regeringen gezien? En de N-VA en de rechtse partijen doen nu verder op dat elan. Miljarden euro’s gaan naar bedrijven, zonder dat er enig engagement van die bedrijven verwacht wordt. Je krijgt dan situaties waarbij dat geld misbruikt wordt om de werknemers nog productiever te maken, zodat er nog hogere winsten zijn. En die winsten worden uiteindelijk uitgekeerd aan de aandeelhouders. Niet alleen aandeelhouders in België, maar ook in China, Amerika, Duitsland. Belgisch belastinggeld vloeit dus naar het buitenland. Dat moet stoppen.”

“Miljarden euro’s gaan naar bedrijven, zonder dat er enig engagement van die bedrijven verwacht wordt”

“Zo beslist Audi van de ene op de andere dag om een paar duizend mensen op straat te zetten. Dat bedrijf heeft miljoenen euro’s aan belastingvermindering gekregen de afgelopen jaren. Toch kan het zomaar beslissen ermee te stoppen. Er moet een regeling komen rond die miljardensubsidies, zodat er een groter engagement komt van de bedrijven. Zodat we tenminste weten wat er gebeurt met ons belastinggeld.”

Het gaat niet goed met de industriesector in België. Denk inderdaad maar aan Audi, of bijvoorbeeld Van Hool. Wat moet er volgens jou gebeuren? 

“De automobiel-sector is zeer specifiek. De bedrijven hebben namelijk bepaalde verkeerde keuzes gemaakt en enorm geïnvesteerd in de elektrificatie van het wagenpark. Nu stelt men vast dat dat zeer dure wagens zijn. De mensen die een gemiddeld loon verdienen, kunnen zich zo’n wagen niet permitteren, waardoor die markt totaal in elkaar stuikt. Dat is niet alleen in België zo, maar in heel Europa.”

“Wie staan er op straat? Dat zijn de gewone werknemers”

“Voor de aandeelhouders is het dan simpel. Zij stoppen dan gewoon de activiteiten, ze behouden de winsten uit het verleden en zij zijn binnen. Wie staan er op straat? Dat zijn de gewone werknemers.”

“De raden van bestuur van de verschillende bedrijven maken verkeerde keuzes, maar het zijn de werknemers die het gelag betalen en niet degenen die de beslissingen hebben genomen.”

Bovenop die besparingen zouden we ook 1,5 miljard euro moeten uitgeven aan bewapening volgens de uitgelekte supernota. Meer geld voor tanks en minder voor pensioenen. Wat vind jij daarvan?

“Dat is natuurlijk niet oké. We moeten een budget hebben voor Defensie. Het is naïef om in deze tijden te zeggen dat we daar geen budget voor moeten hebben. Maar het grote probleem is dat dit budget vandaag volledig wordt besteed aan oorlogsmateriaal. Terwijl we in het verleden als België gekend stonden om te investeren in materiaal dat richting vrede ging. We waren gespecialiseerd in machinerie om te ontmijnen. En ook in vredesonderhandelingen.”

“Nu stellen we vast dat de regering beslist om echt in materiaal te investeren om oorlog te voeren. Dat is verschillende met de jaren 80, 90, 2000. Er mag geld naar Defensie gaan, maar het moet gaan naar middelen die ervoor zorgen dat de oorlog stopt. En naar middelen die ervoor zorgen dat het land na de oorlog opnieuw recht raakt.

“Er mag geld naar Defensie gaan, maar het moet gaan naar middelen die ervoor zorgen dat de oorlog stopt”

“Vooral bijzonder is dat deze shift gemaakt is zonder parlementair debat. Een aantal mensen, de top van het leger met een aantal regeringsleiders, de lobby natuurlijk van de oorlogsmachine, hebben bepaald dat vanaf nu België niet zal investeren in vredesmateriaal in het kader van defensie, maar in materiaal dat ervoor zorgt dat mensen doodgeschoten worden. Het gebrek aan democratie en aan debat in het parlement vind ik hallucinant.”

“Dat gaat niet alleen over dat thema, maar over al onze thema’s. Over onze pensioenen, over onze index, onze lonen, het gebeurt allemaal over de kap van de mensen. En dat betekent dat mensen zich niet meer betrokken voelen, zich niet meer erkend voelen, en dat ze extreemrechts stemmen. Want de politiek is allemaal hetzelfde zeggen ze, die luisteren niet. Daar zitten we vandaag mee.”

“In Vlaanderen stemt meer dan de helft voor N-VA plus Vlaams Belang, en dan krijg je die super ‘klote’-nota, van Bart De Wever die zich heel sterk voelt. En die in één keer de mutualiteiten afschaft, de vakbonden afschaft, terwijl dat net de instellingen zijn die vandaag nog ervoor zorgen dat werknemers beschermd zijn. Dus ik maak me soms ook boos op werknemers die stemmen op rechtse partijen. Ik heb dat lang niet gedaan, maar begin dat nu wel te doen, omdat ik zie tot wat het leidt.”

“Schaf vakbonden morgen af en je komt in toestanden zoals in Amerika”

“Als werknemers stemmen op N-VA en Vlaams Belang dan leidt dat tot het wegnemen van de vakbonden en de mutualiteiten, terwijl dat werknemers net die vakbonden en mutualiteiten nodig hebben om erop vooruit te gaan. Schaf die morgen af en je komt in toestanden zoals in Amerika, waarbij werknemers drie of vier jobs moeten hebben en dan nog niet rondkomen.”

De afbraak van de sociale welvaartsstaat is een vruchtbare voedingsbodem voor extreemrechts. Wat moeten we volgens jou doen om de opmars van extreemrechts te stoppen? 

“We moeten stoppen met besparen en ervoor zorgen dat mensen weer inkomenszekerheid hebben, evenals de zekerheid van basisbehoeften. Dit omvat zaken zoals voldoende voedsel, wonen, de mogelijkheid om naar school te gaan, en veilig met de fiets kunnen rijden. Het gaat soms om heel elementaire zaken, zoals kinderopvang.”

“Op veel van deze gebieden zijn er hallucinante problemen, en mensen voelen zich in de steek gelaten. We moeten opnieuw durven belastinggeld investeren in plaats van te besparen. Het is belangrijk dat we terugkeren naar een nabijheid van diensten.”

“Mensen voelen zich in de steek gelaten”

“Mensen kunnen nergens meer terecht; alles is digitaal geworden. Ze hebben geen plek meer om hun verhaal te doen. Je hoeft geen oplossing te hebben, maar het simpelweg kunnen delen van je verhaal helpt om frustratie en angst te verminderen. Hierdoor ben je minder geneigd om domme dingen te doen, zoals stemmen op extreemrechts.”

Welke plannen hebben jullie vanuit de vakbond om deze besparingstrein tegen te houden?

“We zijn gelukkig nog steeds een massa-beweging, en we zullen die massa nodig hebben om de besparingen tegen te houden. Momenteel bevinden we ons in de fase waarin de nota bekend is.”

“Er wordt nu gesproken met andere vakbonden over hoe we onze werknemers het beste kunnen organiseren. In de eerste plaats moeten we ze informeren, want veel werknemers zijn momenteel niet op de hoogte van de inhoud van de nota. Ze volgen TikTok, Facebook en Instagram, maar daar komt deze informatie niet voorbij, tenzij je al geïnteresseerd bent. Als je nooit interesse hebt getoond, dan komt dit niet onder je aandacht.”

“Daarom moeten we in de bedrijven, maar ook op straat, mensen informeren en sensibiliseren. We moeten hen duidelijk maken dat het echt de verkeerde kant opgaat. We moeten ons verenigen en samen de straat opgaan om De Wever en zijn kompanen tegen te houden met hun plannen.”

“Als zij erin slagen de rol van de vakbonden in de maatschappij, en niet alleen hun macht, te ondermijnen, dan moeten we dat tegenhouden. Dit moeten we echt stoppen. Als we dat niet doen, dreigt het te worden als een tweede Amerika of een tweede Groot-Brittannië.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!