18% wereldbevolking is 'de rest van de wereld', dixit VRT. Screenshot De Afspraak
Opinie, Mediakritiek -

Aanval Israël op Libanon voorstellen als ‘verdediging’ is collaboratie

Telkens wanneer je denkt dat de morele ondergrens is bereikt zet het regime in Israël een stap verder. Het zionistische gedachtegoed legt zijn koloniale suprematisme nu ook op aan noordelijk buurland Libanon. En weer slagen de westerse mainstream media er in dit te spinnen als 'defensie', waarbij stoere kritiek zich beperkt tot 'risico's voor escalatie'. De correcte termen 'terrorisme' en 'genocide' blijven taboe.

dinsdag 24 september 2024 15:42
Spread the love

 

Het ligt nu al vast: de jaren 2023-2024 worden een morele breuklijn in de wereldgeschiedenis. Nooit eerder was de kloof tussen het Westen (of in het jargon van de eigen media ‘de wereldopinie’) en de rest van de wereld zo diep.

Historische vergelijkingen zijn altijd moeilijk. Omstandigheden, krachtsverhoudingen, motieven verschillen, maar wat nu gebeurt, is historisch gezien niet eens uitzonderlijk, eerder routine.

Van de slavernij, over de genocide van de autochtone volkeren van de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland tot de Britse, Franse, Portugese, Nederlandse en Belgische koloniale genocides in Azië en Afrika, de gruwelijke oorlogen in Korea, Vietnam, Laos, Cambodja. Toen waren de totaalcijfers nog groter dan de huidige genocide in Gaza.

Het is geen toeval dat de hier vermelde landen VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland net de meest fanatieke pro-zionisme-regeringen hebben. Zij herkennen zichzelf in wat daar gebeurt.

Ook de politieke steun van het zelfverklaarde vrije Westen aan dergelijke vreselijke regimes is niets uitzonderlijk. Zo werden in Pakistan openlijk gemanipuleerde verkiezingen onmiddellijk goedgekeurd en zijn de folterregimes van Egypte en Saoedi-Arabië vriend aan huis in Londen, New York en Brussel (en in de haven van Antwerpen). Militaire staatsgrepen worden wel eens afgekeurd, maar alleen als ze antiwesters zijn.

Het enige echte probleem voor de koloniale planners van het regime in Israël is dat ze die anderhalve eeuw te laat uitvoeren. De autochtone volkeren in de VS afslachten, doelbewust georganiseerde hongersnoden in Ierland (!) en India, het kon allemaal. En als het al geweten was werd het impliciet of expliciet goedgekeurd door onze politieke leiders en onze media.

Wat sinds de gevangenisuitbraak uit Gaza van 7 oktober gebeurt kunnen we live op onze schermen en sociale media volgen. Hoe je het ook framet en met kromredeneringen goedpraat, het kapotbombarderen van kinderen, scholen en hospitalen ligt niet goed bij het publiek.

De voorbije twaalf maanden heeft het Israëlisch leger niet alleen de Gazastrook kapotgebombardeerd. Ook aan zijn noordergrens was dat leger zeer actief.

Volgens de VRT zijn Europa en de VS ‘de rest van de wereld’ – Europa en de VS zijn 18 procent van de wereldbevolking:

Volgens de BBC, niet bepaald een neutrale observator over Palestina, met een lange staat van dienst ter promotie van het zionistische project, waren meer dan 85 procent van alle gevechten van de voorbije twaalf maanden tussen Libanon en Israël in gang gezet door Israël, en dat met veel meer zware wapens en technologie, met veel meer slachtoffers aan Libanese zijde.

x

De meest dodelijke aanval van de voorbije twaalf maanden viel nu recent, maandag 23 september. Naar schatting werden minstens 492 mensen afgemaakt door Israëlisch wapengeweld, het hoogste aantal op één dag van de laatste 20 jaar.

De westerse grote media vervallen daarbij in dezelfde woordenbrij als bij de aanvang van de genocide in Gaza. Volgens de VRT pakt Israël zowaar een ‘derde regio’ aan (na Gaza en de Westelijke Jordaanoever). Die ‘regio’ is in dit geval een onafhankelijk buurland – dat al tweemaal eerder een invasie van zijn buur moest ondergaan.

Israëlisch eerste minister Benjamin Netanyahu gebruikt dezelfde argumenten tegen de Libanese bevolking als tegen Gaza. Zijn boodschap zond hij uit in het Engels.

Ze is immers niet gericht tot de Libanese bevolking maar tot de kiezers in de VS. Hij weet dat hij de volle steun geniet van de grote media daar om die boodschap verder te verspreiden. “Wat wij doen is ons verdedigen.”

Het regime in Israël weet uiteraard dat Hezbollah niet vernietigd kan worden. Dat is ook niet de bedoeling van deze recente escalatie. De echte bedoeling is de situatie zo te escaleren dat het Westen, in hoofdzaak de VS, met de gewillige Europese NAVO-lidstaten in hun kielzog, Israël moeten komen ‘redden’.

Dat dit het risico inhoudt van een uitslaande oorlog in het hele Midden-Oosten en uiteindelijk over heel de wereld is voor de zionistische extremisten geen probleem. Zij verkiezen Armageddon boven een vreedzame politiek onderhandelde oplossing die hen zou verplichten samen te leven met de Palestijnse bevolking op voet van gelijkheid.

Ondertussen gaat een andere genocide gewoon zijn onopgemerkte gang in Congo, ten bate van de gsm of tablet waarmee u dit artikel leest, ten bate van onze laptops, onze elektrische wagens, onze welvaart, maar vooral ten bate van de woekerwinsten van westerse multinationals. Die winsten zetten ze dan weer in om in Congo de steun te vinden van de meest corrupte gangsters daar, terwijl onze media zich ‘storen’ aan Afrikaanse corruptie.

De genocide in Gaza is geen afwijking van een norm. Het is de norm, die in Gaza tot zijn ultieme climax wordt volgehouden. Het enige verschil met de genocides van het verleden is zijn zichtbaarheid, zijn directheid, je kan deze genocide live volgen.

Dit is collaboratie

Dit komt nooit meer goed. Binnen 20 jaar zullen de mainstream media over elkaar heen vallen om heel ‘kritisch’ te zeggen hoe ze in 2023-2024 werden misleid, zoals dat in 2003 gebeurde met de onbestaande massavernietigingswapens in Irak.

Dat is net als toen een flagrante leugen. Zij weten perfect wat er gaande is, maar maken de redactionele keuzes om dat niet correct weer te geven. Voor normale mensen – van mensen met een hart op de juiste plaats en hersenen die er de voorkeur aan geven om zélf na te denken – heet dit collaboratie.

Met dezelfde AI-beelden werd de vernietiging van Gaza aangekondigd. Er klopte toen niets van, ook nu niet, maar de boodschap is duidelijk. Israël is met Libanon hetzelfde van plan als in Gaza:

In BBC-jargon zijn onschuldige burgers ‘Hezbollah targets’:

Israëlische media zijn kritischer dan Westerse media:

Telkens wanneer de BBC ‘Israëlische aanvallen op Hezbollah’ zegt, vergroot de zender de propaganda van Israël en maakt de omroep zich medeplichtig aan oorlogsmisdaden:

En ondertussen gaat het in Gaza gewoon door…

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!