Bron: Screenshot 'De Afspraak', VRT NWS
Opinie - Alexander Deprez

Eerlijker economisch systeem? “Dat is waanzin”, klinkt het in ‘De Afspraak’

“Dat is waanzin”, zegt denktank Itinera-directeur Marc De Vos in 'De Afspraak' over uitspraken van de PVDA wanneer het over economische dossiers gaat. HLN-journalist Isolde Van den Eynde staat hem bij met een glimlach. “Niet compatibel met de realiteit.” In tegenstelling tot de liberalen, want zij "staan voor vrijheid". Maar wanneer liberalen het over vrijheid hebben, gaat het altijd over een bepaald soort vrijheid.

dinsdag 24 september 2024 14:04
Spread the love

 

Veel van de klassiekers kwamen weer voorbij in Ivan De Vadders VRT-programma De Afspraak op vrijdag, afgelopen 20 september. Je mag grote bedrijven niet eerlijk belasten, want dan gaan ze naar het buitenland. Industriëlen kreunen onder de hoge loonlast. De CEO’s van grote bedrijven zullen het wel beter weten dan anderen. En die gekkies van de PVDA met hun “knettergekke standpunten” zullen onze maatschappij naar de afgrond duwen.

PVDA’ers zijn op hun best naïef en simpel en op hun slechts opportunistische sluwe volksmenners die de macht willen grijpen op de rug van de armen. Handen af van de grote bedrijven en hun geniale CEO’s die eigenhandig verantwoordelijk zijn voor de vooruitgang van onze maatschappij. Wij willen vrijheid!

Enkele dagen geleden hoorde ik dezelfde slogan uit de mond van een Open-Vld-kandidaat, wanneer ik samen met mijn vrouw in een fotowinkel stond. Goedlachs ontrolde ze een poster met daarop haar gezicht.

“Zijn jullie van Antwerpen?” Mensen hebben vaak de neiging mij aan te spreken in plaats van mijn vrouw, wanneer het over politiek gaat.

“Ja, maar we zullen stemmen voor PVDA.”

“Voor de PVDA?” Ze schrok. “Dat is wel heel links!”

“Wij zijn ook heel links.”

De liberaal zweeg even en vervolgde:

“Maar wij staan voor de vrijheid!”

Een groot woord: Vrijheid! Wanneer liberalen het over vrijheid hebben, gaat het altijd over een bepaald soort vrijheid, namelijk de vrijheid om te “ondernemen”. Want: mensen die geen zaken doen, ondernemen niets. Zij leven passief onder de zon, krijgen werk van hun werkgever (volgens CEO Steve Rousseau zijn stevige “socialistische bijdrage”) en kosten vooral veel te veel geld.

Voilà, de heilige graal, de menselijke aard. Sinds het begin der tijden willen wij ondernemen! Wij willen de vrijheid om meer te willen! Wij willen de vrijheid om dat kost wat kost te bereiken! Wij willen de vrijheid om uit te buiten! De vrijheid om te onderdrukken! Wij willen de vrijheid om jullie te manipuleren! De vrijheid om de planeet naar de knoppen te helpen! Wij willen de vrijheid om winst te maken! En jullie? Jullie krijgen de vrijheid om arm te zijn. De vrijheid om op straat te leven.

Knielend naast een dakloze aan de ingang van Delhaize. “Voel je het niet? Je bent vrij!” Tegen de arbeiders in Delhaize die aan een hongerloon werken: “Je bent vrij! Maar ho, ho, niet om je te verenigen in een vakbond en betere werkomstandigheden te eisen. Dan ben je een zeur! En vooral tegen mijn vrijheid! Ben jij tegen vrijheid?!”

Begrijp het dan toch. Het Duitse autoconcern Volkswagen kreunt. Het kreunt onder de nettowinst van 18 miljard euro.

“Complete waanzin”, zegt Marc De Vos wanneer we ons verzetten. HLN-journalist Isolde Van den Eynde staat hem bij met een glimlach. “Niet compatibel met de realiteit.”

Laat het allemaal gebeuren. De rijken regeren de wereld en mogen dan ook wat vals spelen. Laat je geselen, buig het hoofd en zeg: Dank u zeer! Dank u dat u mij de kans biedt uitgebuit te worden. Ik wil vrijheid. De vrijheid om arm te zijn.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!