De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Meisjes in Gaza krijgen de raad hun haar kort te knippen bij gebrek aan haarwasmiddelen, borstels en kammen... Foto: lci.org.uk
Mark Cornelis

Open brief aan aartsbisschop Terlinden

maandag 23 september 2024 15:22
Spread the love

 

Uw reactie op mijn hartenkreet en die van de vermoorde en heilig verklaarde aartsbisschop van El Salvador Oscar Romero: ‘In nombre de Dios: cesse la repression‘ klinkt misschien mooi, maar is klassieke en vrijblijvende praat van een celibataire ‘vertegenwoordiger van het instituut kerk’.

Wie zich aan de kant van de slachtoffers plaatst, praat anders. Het is niet uw vader, moeder, familielid of vriend die slachtoffer werd van brutaal geweld. Palestijnse families, waarvan vader, moeder, zoon, dochter, broer, zus, familielid of vriend vermoord werd en hun woning platgebombardeerd, zullen zeker met dergelijke woorden geen begrip, hoop of bemoediging ondervinden.

Niet alleen ziet God, maar Hij handelt ook. U ook?

U schreef: “Er is echter een tegengif voor onverschilligheid: hoop. Die is gebaseerd op de houding van God zelf die, zoals bij Mozes bij de brandende braamstruik, niet onverschillig blijft, maar het lijden ziet: ‘Ik heb de ellende van mijn volk in Egypte gezien’ (Ex. 3,7). Niet alleen ziet God, maar Hij handelt ook.” U ook?

“Ook Jezus liet zich niet verblinden of intimideren door de menigten, maar zoals de Evangeliën tonen, ziet en hoort hij de roep van de armen en de onderdrukten. Hij bevrijdt hen van hun ketenen en brengt vrede.” U ook?

Hij bevrijdt hen van hun ketenen en brengt vrede. U ook?

Mgr. Bonny was zeer getroffen door het leed van de slachtoffers (vooral kinderen) en vroeg zich af: “Wat zit ik hier als bisschop nu te zwijgen? Voor wie of wat zou ik mij moeten inhouden?” Mgr. Bonny is waarlijk de ‘goede herder’ en de ‘barmhartige Samaritaan’ en de ‘ware Jezus’ getuige’, die opkomt voor verdrukte en lijdende medemensen.

Het roept bij mij de herinnering op aan het hele gebeuren dat door de tv-reeks Godvergeten in de openbaarheid werd gebracht. Kardinaal Danneels en vele andere kerkvorsten waren zeer goed op de hoogte van het grensoverschrijdend gedrag van priesters en andere kerkleden, maar zij kozen partij voor het ‘instituut kerk’ in plaats van voor de slachtoffers. Jezus daarentegen heeft steeds partij gekozen voor ‘de minsten’ en voor ‘de slachtoffers’ en dit met woord en daad.

U schreef: “Hoop zet ons in beweging, motiveert ons om nu al de verwachte gerechtigheid en vrede na te streven en overeenkomstig te handelen.” Akkoord! Maar laat de verwijten van Jezus aan Farizeeën en Schriftgeleerden (de toenmalige ‘kerkleiders’) niet toepasselijk zijn op onze huidige kerkleiders: “Op de leerstoel van Mozes hebben de Schriftgeleerden en de Farizeeën plaatsgenomen. Doet en onderhoudt daarom alles wat zij zeggen, maar handelt niet naar hun werken; want zelf handelen ze niet naar hun woorden” (Mt. 23, 2-3).

Hoelang nog kan de mensheid de genocide zwijgend laten gebeuren?

“Het ten ondergaan van mededogen is een van de eerste en veelzeggende tekenen dat een cultuur op het punt staat in barbarij te vervallen”, schreef de joodse filosoof Hannah Arendt. Met de ontplofte biepers en walkietalkies in Libanon is de verwachte escalatie in het Midden-Oosten reeds een feit en werd dit door Hezbollah-leider Hassan Nasrallah een oorlogsverklaring genoemd. Hoelang nog kan de mensheid de genocide zwijgend laten gebeuren?

Als ‘spes contra spem‘ wil ik nog eens mijn hoop uitdrukken dat ook onze kerkleiders hun stem zouden verheffen. En een woord van afkeuring en van oproep tot staken van geweld zouden uitspreken. Moest Jezus nu op aarde geleefd hebben. Hij zou zeker Zijn woord gesproken hebben. Hier past minstens: IN NOMBRE DE DIOS: CESSE LA REPRESSION!

 

Mark Cornelis is priester en licentiaat in de theologie.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!