David-voertuigen worden geladen op de luchthaven Ben Goerion. Foto: @IsraelMOD
Analyse - Stephen Semler, Responsible Statecraft,

Israël zette minstens twintig maal VS-wapens in voor vermoedelijke oorlogsmisdaden

De in dit onderzoeksverslag vermelde aanvallen op de bevolking van Gaza door het Israëlische bezettingsleger vertegenwoordigen slechts enkele van de mogelijke mensenrechtenschendingen, gepleegd met VS-vliegtuigen, granaten en bommen.

maandag 23 september 2024 16:09
Spread the love

 

De in dit onderzoeksverslag vermelde aanvallen op de bevolking van Gaza door het Israëlische bezettingsleger vertegenwoordigen slechts enkele van de mogelijke schendingen van de mensenrechtenschendingen gepleegd met VS-vliegtuigen, granaten en bommen.

De regering-Biden heeft onlangs vijf grote wapenleveringen aan Israël goedgekeurd: F-15 gevechtsvliegtuigen, tankmunitie, tactische voertuigen, luchtdoelraketten, mortiergranaten en aanverwante apparatuur.

Hoewel het technisch gezien om verkoop gaat, wordt dit materieel betaald door de Amerikaanse belastingbetaler. Israël gebruikt militaire hulp die het Congres goedkeurt in feite als een cadeaubon voor wapens van VS-makelij.

De totale waarde van deze recente vijf wapenverkopen bedraagt ruim 20,3 miljard dollar.

De VS zetten MK84-bommen reeds in tijdens de oorlog tegen Vietnam in 1972. Nu ook in Gaza. Foto: Bud Taylor/Public Domain

In maart had de regering-Biden al voor ruim honderd afzonderlijke deals met Israël het licht op groen gezet: dat komt neer om gemiddeld één wapendeal per 36 uur. De regering hield de waarde van elke afzonderlijke deal waarschijnlijk “onder de drempel” (geheim) om zo haar informatieplicht aan het Congres te omzeilen.

Wapenleveranties aan andere landen zijn in principe openbaar …

Als het om andere landen gaat schroomt het Witte Huis niet om wapentransfers openbaar te maken. Zo is men heel transparant geweest over militaire hulp aan Oekraïne sinds februari 2022. Biden promoot het bewapenen van Oekraïne als onderdeel van het industriebeleid.

Daarbij brengt hij militaire hulp aan de man als opsteker voor de binnenlandse economie en werkgelegenheid. Het Pentagon geeft niet alleen aan welk specifiek materieel de VS naar Oekraïne sturen, maar brengt ook in kaart waar precies die wapens en uitrusting in de VS worden gefabriceerd.

… maar die aan Israël wil de VS geheim houden

Daarentegen is bijna alle publiek beschikbare informatie over VS-wapenleveranties aan Israël afkomstig van lekken naar de media. Gaat het over wapens die ze aan Israël levert dan zegt de regering-Biden daar heel weinig over, ook niet over hoe het Israëlische leger ze gebruikt.

BLU-109 bom (met kleuren) onder een F16 van de Israëlische Luchtmacht. Foto: IDF/CC BY-SA 3:0

De volgende analyse is bedoeld om helderheid te verschaffen over beide (wat wordt geleverd en hoe wordt het ingezet, n.v.d.r.). Op die manier wordt duidelijk waarom de regering-Biden er de voorkeur aan geeft Israël in het geheim te bewapenen.

Wat volgt is een niet-uitputtende lijst van aanvallen door het Israëlische leger sinds 7 oktober die waarschijnlijk het internationale recht schonden, geordend volgens het type wapen dat door de VS werd geleverd en betrokken was bij de betrokken aanval.

Schendingen internationaal recht

Om een aanval in onderstaande lijst op te nemen, moest er voldoende bewijs zijn dat deze het internationaal recht schond. In alle volgende gevallen is het eerder waarschijnlijk dan onwaarschijnlijk dat de aanval een schending betrof. In veel gevallen was het zelfs bijna zeker dat het een schending van het internationaal recht was. Dit geldt als een zeer hoge bewijsgrens.

Bovendien moet er concreet forensisch bewijs zijn dat door de VS-geleverd wapentuig waarschijnlijk is gebruikt om de vermoede schending van het internationaal recht te plegen. Alleen de soorten wapens die de VS naar verluidt sinds 7 oktober aan Israël heeft geleverd komen aan bod.

GBU39, klaar voor lading onder F35 van de Nederlandse Luchtmacht. Foto: Ministerie van Defensie (NL)/Public Domain

Dit rapport is gebaseerd op forensisch onderzoek door gerenommeerde internationale organisaties, maatschappelijke organisaties, media en onafhankelijke analisten.

De volgende 20 incidenten vertegenwoordigen echter slechts een fractie van de mogelijke oorlogsmisdaden die gepleegd zijn met door de VS-geleverde wapens.

Ten eerste is het uiterst moeilijk om informatie te verzamelen en feiten te achterhalen. Israël beperkt de toegang van VN en van ngo’s tot Gaza en werkt niet mee aan onderzoeken naar misbruik van door de VS-geleverde wapens.

De pers wordt routinematig de toegang ontzegd of aangevallen: sinds oktober 2023 zijn 116 journalisten en andere mediamedewerkers gedood door Israëlische luchtaanvallen of sluipschuttersvuur in Gaza, wat neerkomt op 86 procent van alle mediadoden wereldwijd.

De meeste bommen op Gaza komen van de VS

Ten tweede is de militaire campagne van Israël afhankelijk van VS-wapens: bij bijna elk campagne-onderdeel speelt VS-materieel een rol. Israël gebruikt VS-vliegtuigen zoals de F-35, F-16 en F-15 om VS-bommen af te werpen, waaronder de MK-84 (2.000 pond1), MK-83 (1.000 pond), MK-82 (500 pond) en 250-pond “kleine-diameter-bommen”.

JDAM (de kleine geverfde raket) onder een F16 van de VS-Luchtmacht. Foto: Scott Reed/Public Domain

Verreweg het merendeel van de bommen die Israël op Gaza dropt zijn van VS-makelij. De VS voorziet Israël zelfs van vliegtuigbrandstof. De VS wilde sinds 7 oktober zoveel wapens naar Israël sturen dat het Pentagon moeite had om genoeg transportvliegtuigen te vinden om ze af te leveren.

488 bommen tegen ISIS, liefst 6.000 op Gaza. Per week.

Ten derde is de Israëlische campagne historisch destructief. In de drie weken na 7 oktober wierp Israël gemiddeld 6.000 bommen per week op Gaza. VS- en coalitietroepen lieten tussen augustus 2014 en maart 2019 gemiddeld 488 bommen per week vallen op ISIS-militanten in Irak en Syrië, die enorme schade aanrichtten onder de burgerbevolking. Maar de schaal van dood en verderf komt in deze conflicten niet eens in de buurt van wat Israël reeds heeft aangericht in Gaza.

De VS zullen Israël blijven bewapenen en financieren

Een voormalige hoge officier van het Israëlische leger vertelde aan de krant Haaretz dat de Israëlische strijdkrachten evenveel vooruitgang hadden kunnen boeken als ze tot nu toe in Gaza hebben gedaan met slechts een tiende van de ingezette verwoestingskracht.

VS Apache-helikopter (genoemd naar een in de VS uitgemoord volk) van het Israëlische leger lanceert een Hellfire-raket. Foto: MinoZig/CC BY-SA 4:0

Dit “ongewoon verkwistende” en “roekeloze gedrag “weerspiegelt de onweerlegbare veronderstelling dat de VS Israël zal blijven bewapenen en financieren”.

Israël heeft het programma Lavender gebruikt om met behulp van Artificiële Intelligentie een recordaantal doelwitten te genereren. Dit AI-programma is gecodeerd met instructies die niet lijken te stroken met het internationaal recht en wordt ingezet met weinig tot geen menselijk toezicht.

Mensenrechtenschendingen onderkend

De regering-Biden onderkent dat het waarschijnlijk is dat Israël de mensenrechten heeft geschonden met door haar geleverde wapens, maar beweert niet genoeg bewijs te hebben om die wapeninzet zo te koppelen aan specifieke schendingen dat die het stopzetten van militaire hulp aan Israël zouden rechtvaardigen.

Een M830-granaat van het VS-leger. Foto: en.topwar.ru

Zoals nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan tegen nieuwszender CBS zei: “We hebben niet genoeg informatie om definitieve conclusies te trekken over bepaalde incidenten of om juridische beslissingen te nemen, maar we hebben wel genoeg informatie om bezorgd te zijn … Ons hart breekt over het verlies van onschuldige Palestijnse levens.”

Niets daarvan is geloofwaardig.

Zoals dit rapport laat zien, is er meer dan genoeg informatie beschikbaar. Als de regering-Biden echt bezorgd is over het verlies van onschuldige Palestijnse levens in Gaza, dan kan ze de wreedheden van Israël stoppen door het land de middelen te ontnemen die het nodig heeft om ze te begaan.

MK-84 en andere bommen van 2.000 pond

Geleverd sinds 7 oktober: zeker 14.100 stuks (vanaf 28 juni). De VS stuurden Israël minstens 14.000 MK-84 bommen van 2.000 pond van begin oktober tot eind juni.

Een andere zending van 1.800 MK-84’s is in behandeling: het Witte Huis keurde de overdracht ervan goed in maart, maar onderbrak de verzending in mei. De VS leverden ook honderd BLU-109 bunkerbommen van 2.000 pond tussen 7 oktober en 1 december.

Medio december had de regering-Biden Israël al bevoorraad met meer dan 5.000 MK-84 bommen van 2.000 pond, vier keer zwaarder dan de grootste bommen die de VS in Syrië en Irak dropte in hun oorlog tegen ISIS.

In de eerste maand van het militaire offensief in Gaza dropten de Israëlische strijdkrachten meer dan 500 bommen van 2.000 pond, waarvan meer dan 40 procent in door Israël aangewezen ‘veilige zones’.

Zes weken na het begin van de oorlog had Israël reeds 2.000-ponders afgeworpen in gebieden waar het vluchtende burgers al 200 maal naartoe had gedirigeerd (enkele voorbeelden):

1. 9 oktober 2023: Israëlische luchtaanvallen treffen een drukke markt in het vluchtelingenkamp Jabalia, waarbij zeker 69 mensen gedood zijn. Het was er drukker dan normaal omdat mensen bezig waren hun huizen te ontvluchten op instructie van het Israëlische leger.

2. 17 oktober 2023: Nadat het Israëlische leger Gazanen opdroeg dat ze voor hun veiligheid naar Khan Younis moesten vluchten, bombardeerden ze het huis van de familie al-Lamdani in Khan Younis. Bij de aanval vielen tussen de 15 en 40 doden.

3. 25 oktober 2023: Israëlische luchtaanvallen legden ten minste 5.700 vierkante meter plat in de wijk Al Yarmouk in Gaza-Stad, waarbij zeker 91 mensen werden gedood onder wie 39 kinderen.

4. 31 oktober 2023: na Israëlische luchtaanvallen op Jabalia, het grootste vluchtelingenkamp van Gaza, verklaarde een nabijgelegen ziekenhuis 400 slachtoffers te hebben ontvangen, inclusief 120 doden, merendeels vrouwen en kinderen.

5. 13 januari 2024: Israëlische troepen lieten een in de VS gemaakte MK-84 bom van 2.000 pond vallen vanuit een Amerikaans F-16 vliegtuig op een huis in Deir al-Balah, maar de bom ontplofte niet. Een tweede luchtaanval vernietigde het huis en liet een krater van ongeveer 2,5 meter achter, het kenmerk van een 2.000-ponder met vertraagde ontsteking2.

GBU-39 en andere ‘bommen met een kleine diameter’

Hoeveelheid geleverd sinds oktober: zeker 2.600 stuks. Meer dan 2.000 van deze ‘bommen met een kleine diameter’ betreffen GBU-39 munitie van 250 pond. Nadat Israël begin oktober een versnelde zending van 1.000 stuks GBU-39 van fabrikant Boeing had ontvangen, keurde de regering-Biden de overdracht goed van meer dan 1.000 GBU-39 bommen voor Israël op 1 april, dezelfde dag waarop Israëlische troepen een konvooi van de World Central Kitchen bombardeerden, waarbij zeven hulpverleners de dood vonden.

Het is aannemelijk dat er veel meer GBU-39’s aan Israël zijn geleverd dan de hoeveelheid die hier wordt genoemd.

De relatieve grootte van de bommen maakt niet veel uit aangezien de Israëlische strijdkrachten de fundamentele regels voor het bepalen van doelen uit het internationaal recht negeren, waaronder onderscheid, voorzorgsmaatregelen en proportionaliteit.

Gepensioneerde hoofdsergeant Wes Bryant van de VS-luchtmacht verklaarde tegenover de New York Times: “Hoewel ze kleinere bommen gebruiken, mikken ze nog steeds doelbewust op plaatsen waarvan ze weten dat er burgers zijn.”

Boeing gebruikt als verkoopargument dat de GBU-39 een precisiewapen is met “weinig nevenschade”. De ontploffing van een GBU-39 bom kan mensen doden of verwonden op een afstand van pakweg 300 meter. Granaatscherven uit de stalen behuizing van de bom kunnen iedereen doden of verwonden binnen een straal van ongeveer 100 meter.

1. 9 januari 2024: Israëlische troepen bombardeerden een woongebouw in een buurt waarheen het Israëlische leger ontheemde Gazanen herhaaldelijk had bevolen te vluchten. De aanval kostte achttien mensenlevens, onder wie tien kinderen en verwondde er nog minstens een achttal.

Israëlische troepen gaven geen evacuatiewaarschuwing. Onderzoek leverde geen bewijs op dat het gebouw of iemand erin als een legitiem militair doel kon worden beschouwd.

2. 13 mei 2024: Israëlische troepen bombardeerden een school voor ontheemde burgers in Nuseirat, waarbij tot 30 mensen omkwamen. Het staartstuk van een in de VS gemaakte GBU-39 (zie foto hieronder) werd aangetroffen op de plaats van de aanval.

Vin van een GBU39. Foto: Telegram @ALSastalps

3. 26 mei 2024: Een Israëlische luchtaanval op een kamp voor ontheemden in Rafah, propvol provisorisch gebouwde tenten, doodde zeker 46 mensen, onder wie 23 vrouwen, kinderen en oudere volwassenen en verwondde meer dan 240 anderen.

De cijfers 81873 op dit pnderdeel van en GBU39 wijst op VS-fabricaat. Foto: X @trbrtc/Alam Sadeq

4. 6 juni 2024: Zeker twee GBU-39 projectielen zijn gebruikt bij een Israëlische luchtaanval op de door de VN bestuurde al-Sardi school in Nusreit in centraal Gaza. Ten minste 40 mensen werden gedood bij deze aanval, onder wie negen vrouwen en veertien kinderen. Ongeveer 6.000 ontheemde Palestijnen hadden er hun toevlucht gezocht toen de school werd gebombardeerd.

5. 10 augustus 2024: Meer dan 100 Palestijnen werden gedood bij een Israëlische luchtaanval op de al-Tabin school in Gaza Stad, die in gebruik was voor de opvang van ontheemden. Het Israëlische leger zei dat het “precisiemunitie” gebruikte. Hulpverleners die ter plaatse kwamen, verklaarden dat ze “uiteengereten” lichamen aantroffen en dat vele ervan niet te identificeren waren.

Joint Direct Attack Munitions (JDAM)

Geleverd sinds 7 oktober: zeker 3.000 stuks (per 1 december).

1. 10 oktober 2023: Een Israëlische luchtaanval op het huis van de familie al-Najjar in Deir al-Balah doodde 24 burgers. De code 70P862352 op een teruggevonden munitiefragment geeft aan dat een door de VS-geleverde JDAM werd gebruikt bij de aanval.

De cijfercode 70P862352 wijst op een in de VS gefabriceerde JDAM. Foto: Amnesty International

2. 22 oktober 2023: Een Israëlische luchtaanval op het huis van de familie Abu Mu’eileq in Deir al-Balah doodde negentien mensen, onder wie twaalf kinderen. Het huis stond in het gebied waarnaar het Israëlische leger op 13 oktober de bewoners van Noord-Gaza had bevolen te vluchten.

3. 27 maart 2024: Een Israëlische aanval op het Emergency and Relief Corps van de Libanese Succour Association, een humanitaire organisatie, doodde zeven nood- en hulpvrijwilligers in Zuid-Libanon.

Dezelfde code met een latere productiedatum. Foto: Amnesty International

4. 13 juli 2024: Een Israëlische aanval op de Al-Mawasi – een door het Israëlische leger aangewezen “veilige zone” – doodde meer dan 90 mensen en verwondde honderden anderen.

Hellfire raketten

Geleverd: ten minste 3.000 stuks (vanaf 28 juni)

1. 8 juni 2024: de militaire operatie van Israël om vier gijzelaars te redden in het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza eiste bijna 300 Palestijnse mensenlevens.

3. 23 juni 2024: een Israëlische luchtaanval op een gezondheidskliniek in Gaza City kostte vijf mensen het leven, onder wie Hani al-Jaafarawi, directeur Ambulances en Eerste hulp in Gaza.

Brokstukken van een Hellfire raket. Foto: x @easybakeovensz

3. 14 juli 2024: honderden Palestijnen zochten hun toevlucht in de Abu Oraiban school van de UNWRA, de VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen, toen deze werd getroffen door een Israëlische luchtaanval, waarbij zeker 22 mensen zijn gedood.

120mm tankgranaten

Geleverd sinds 7 oktober: Ten minste 13.981 stuks. Een dag nadat de VS hun veto hadden uitgesproken over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Gaza en de onvoorwaardelijke vrijlating van gijzelaars, meldde het Witte Huis op 8 december aan het Congres dat het de verkoop van 13.981 120mm M830A1 hoogexplosieve tankpatronen aan Israël had goedgekeurd.

De regering-Biden beriep zich op een noodbevoegdheid om de herzieningstermijn van het Congres te omzeilen. Omdat deze projectielen uit de eigen voorraad van het VS-leger kwamen, konden ze onmiddellijk naar Israël worden overgebracht.

Een dag eerder publiceerden Reuters, Human Rights Watch en Amnesty International onderzoeken die aantoonden dat een Israëlische tank waarschijnlijk opzettelijk twee 120mm granaten van Israëlische makelij afvuurde op een groep journalisten in Zuid-Libanon in oktober, waarbij een journalist van Reuters om het leven kwam en zes anderen gewond raakten.

1. 29 januari 2024: De zesjarige Hind Rajab was de enige overlevende in de auto van haar familie nadat Israëlische tanks het vuur openden. Telefonisch smeekte Hind reddingswerkers om haar te komen redden. De Palestijnse Rode Halve Maan stuurde een ambulance met twee hulpverleners. Ten minste één Israëlische tank opende het vuur en doodde ze allebei.

155mm artilleriegranaten

Afgeleverd: ten minste 57.000 stuks (per 1 december). Dit totaal omvat duizenden 155mm patronen die oorspronkelijk bestemd waren voor Oekraïne en die de regering Biden in oktober naar Israël heeft doorgesluisd. Netanyahu vroeg de Amerikaanse beleidsmakers midden november specifiek om 155mm artilleriegranaten.

Rond dezelfde tijd drongen meer dan 30 organisaties er bij de regering Biden op aan om deze munitie niet aan Israël te leveren, omdat ze door hun onnauwkeurigheid en slachtofferstraal van 100-300 meter “inherent willekeurig” zijn in de context van Gaza.

VS-Davidvoertuigen blokkeren een Palestijnse ambulance. Foto: @palestineRCS

Op 29 december stelde het Witte Huis het Congres op de hoogte van goedkeuring van de verkoop van 57.021 extra 155mm granaten aan Israël. De regering-Biden beriep zich op een noodmaatregel om de herzieningsperiode van het Congres te omzeilen. De Israëlische strijdkrachten zullen deze kogels waarschijnlijk afvuren met Amerikaanse houwitsers3.

1. 16 oktober: Israëlische troepen vuurden 155mm artilleriegranaten met witte fosfor af in Dhayra, Zuid-Libanon. Ten minste negen burgers zijn daarbij gedood en civiele eigendommen beschadigd. De productiecodes die op de granaten werden gevonden, tonen aan dat ze in de VS zijn gemaakt.

Gepantserde voertuigen

Geleverd sinds 7 oktober: onbekend aantal. Het Israëlische ministerie van Defensie meldde op 19 oktober dat vrachtvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht de eerste tranche van in de VS gemaakte lichte gepantserde David-voertuigen hebben afgeleverd, als onderdeel van een wapendeal ter waarde van 22 miljoen dollar vanaf april 2023.

1. 14 november 2023: De foto boven dit artikel van het Israëlische ministerie van Defensie toont lichte pantservoertuigen David nadat ze op 19 oktober zijn uitgeladen uit een C-17 van de VS-luchtmacht op de luchthaven Ben Gurion.

De foto hierboven toont hoe Israëlische strijdkrachten op 14 november een ambulance blokkeren op weg naar een ziekenhuis en de gewonde inzittende arresteren. Internationaal humanitair recht verbiedt aanvallen en hinderen van medische transporten.

 

Deze ingekorte versie van het artikel Gaza breakdown: 20 times Israel used US arms in likely war crimes van de website Responsible Statecraft werd vertaald door Rein van Gisteren. Het Engelstalige origineel bevat veel meer technische details die het gebruik van VS-wapens en VS-technologie bewijzen. Stephen Semler is mede-oprichter van het Security Policy Reform Institute, een denktank die beleidsideeën ontwikkelt voor de arbeidersklasse. Hij schrijft de Polygraph-nieuwsbrief op Substack. Voor de zeer talrijke weblinks in deze vertaling verwijzen we naar het origineel.

Notes:

1  Een pond is ongeveer 0.45 kilogram. 2000 pond komt overeen met een springstofkracht van 907 kg. Het is de maat van de meest gebruikte ongeleide bommen. Een ongeleide bom valt neer uit een vliegtuig met de zwaartekracht en is daarom per definitie geen presiciewapen.

2   Een vertraagde ontsteking maakt dat en bom niet onmiddellijk bij landing ontploft, wat een bijzonder zware druk zet op de bevolking en op toestromende hulpverleners, uit angst voor nog niet ontplofte bommen ter plaatse.

3   Een houwitser is een mobiel kanon zonder zelfstandige mobiliteit, die projectielen tot 50 km ver kan afschieten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!