De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

© Instagram / khran1t3ltv0eytayni

Help, de fascisten komen!

zondag 21 juli 2024 01:30
Spread the love

Neonazi Azov-brigade is op een Europese recruterings- en fondsenwervingstournee en komt volgend weekend langs in Ganshoren.

We vinden hierover een stuk op Bruzz.be: “Politie onderzoekt event rond Oekraïens bataljon Azov in Ganshoren“. De schrijver durft zich niet uit te spreken over de ware aard van Azov. Dus verschuilt hij zich behendig achter zijn journalistieke objectiviteitsplicht en beperkt hij zich tot de vraag “Helden of fascisten?”, waarop hij dan antwoorden aangeeft die beide zouden bewijzen.
Het kan ook zijn dat hij niet de moeite genomen heeft om zich diepgaand te documenteren. We lezen in het stuk over Azov: “De brigade werd kort na de Russische invasie in 2022 opgericht.”
Merkwaardig, want op Wikipedia (dat je voor politiek zwaar beladen thema’s als dit best heel omzichtig benadert), lezen we het niet-zo-politiek-zwaarbeladen feit dat Azov al sinds de Maidan-coup van 2014 de Oekraïense straten terroriseert.

Het stuk gaat verder over de overheid en de politie van Ganshoren die niet weten wat ze met dit evenement moeten aanvangen. Verbieden of laten doorgaan? Als ze eerlijk zouden zijn en zouden stellen dat Azov een bende fascistische neo-nazi extremisten is en ze zouden dit evenement verbieden, dan schept dit mogelijk een huizenhoog probleem voor al die hogere instanties die maar wat graag geld en wapens naar Oekraïne willen blijven verschepen en maar al te graag een oogje dichtknijpen voor deze smeerlappen.

In een voorgaand artikel hadden we al aangegeven dat Azov in de VS jarenlang op een gezaghebbende lijst van extremistische organisaties heeft gestaan. Het was de VS-overheid verboden wapens te leveren aan Azov. Recent is die overheid van gedacht veranderd. Daarop is Azov in alle stilte van de lijst van extremistische organisaties verwijderd.

Teneinde de overheden van Ganshoren enige hulp te bieden: recent zijn Azov-leden op bezoek geweest in Auschwitz-Birkenau en hebben daar hun ware aard laten zien. Het bestuur van Auschwitz-Birkenau twijfelt alvast geen seconde hoe ze dit soort mensen moeten aanpakken.
Hieronder twee artikels aangaande dit spraakmakende Auschwitz-bezoek.

================================================================

Oekraïense neonazi’s drijven spot met Auschwitz-slachtoffers

17 juli 2024, 15u23

Een lid van de aan Azov gelinkte 3e Aanvalsbrigade plaatste een meme en clips op sociale media waarin hij blijkbaar de genocide van Adolf Hitler prees.

Sociale-mediagebruikers hebben een lid van de Oekraïense 3e Aanvalsbrigade, waartoe ook strijders van het hervormde neonazistische Azov-Regiment behoren, aan de kaak gesteld omwille van verschillende posts die de spot schijnen te drijven met degenen die in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zijn omgekomen.

© Instagram / khran1t3ltv0eytayni

In een aantal Instagramberichten deelde Nikita Miroschenko, een lid van de brigade, foto’s en filmpjes van hem toen hij enkele weken geleden een bezoek bracht aan het vernietigingskamp in Polen. In een van de filmpjes waren de poorten van Auschwitz te zien met de beruchte nazi-slogan “Arbeit macht frei” met op de achtergrond Duitse marsmuziek. Het bericht was vergezeld van het onderschrift: “We hebben de herinnering herdacht, maar er is één nuance.”

Op een tweede filmpje was Mirosjenko’s vriendin Anastasia Korshykova, lid van dezelfde brigade, te zien voor het vernietigingskamp. Dit beeld werd gejuxtaponeerd met een meme die bekend staat als ‘Disaster Girl‘, waarin een meisje naar de camera staart terwijl achter haar een huis in vlammen opgaat. De clip werd begeleid door het nummer ‘Baby’s on Fire’ van de Zuid-Afrikaanse hiphopgroep Die Antwoord.

© Instagram / khran1t3ltv0eytayni

Mirosjenko was ook te zien in Auschwitz, terwijl hij een T-shirt droeg met de tekst: “Waar wij zijn, is er geen plaats voor iemand anders” – een slagzin die wordt toegeschreven aan nazi-leider Adolf Hitler.

De overvloed aan berichten die de spot leken te drijven met de nagedachtenis van de meer dan een miljoen Joden, Polen, Roma en Sovjet-krijgsgevangenen die in het kamp werden vermoord, veroorzaakte een storm van protest op de sociale media. Moss Robeson, een zelfbenoemde onderzoeker van het Oekraïense fascisme, merkte op dat “het onvoorstelbaar is hoe Meta de Oekraïense nazi’s laat voortetteren terwijl het Palestijnen en antizionistische stemmen censureert in naam van ‘antisemitisme’.”

Jake Hanrahan omschreef een van de berichten van Mirosjenko als “walgelijk”, terwijl Daniel Majakovski opmerkte dat “als je opkomt tegen de genocide van Israël in Gaza, dan ben je volgens de westerse media een antisemiet… maar als je naar Auschwitz gaat met een T-shirt met daarop Hitlercitaten om je te verkneukelen over het vermoorden van Joden, dan krijg je van Europa en de VS wapens toegestuurd.

Sociale-mediagebruikers wezen ook op een ander beeld van Mirosjenko die met de glimlach poseerde voor een citaat van een andere nazi-leider Herman Göring, dat luidde: “Huwelijken tussen Joden en onderdanen van de staat van Duits of verwant bloed zijn verboden.” Majakovski hekelde het beeld en suggereerde dat de Oekraïense soldaat “Auschwitz had bezocht om te genieten van wat Hitler gedaan had”. “Ze zijn ziek”, voegde hij eraan toe.

De controversiële berichten van Mirosjenko werden onder de publieke aandacht gebracht omdat zijn brigade een tournee door verschillende EU-landen aankondigde om meer steun te zoeken in de strijd tegen Rusland. Moskou waarschuwt al lang voor de bloei van de neo-nazi-ideologie in Oekraïne. Voor Moskou is de ‘denazificatie’ van zijn buurland een van de belangrijkste doelstellingen van de huidige militaire campagne.

================================================================

Museum Auschwitz reageert op RT’s onthullingen over Oekraïense nazi

18 juli 2024, 17u09

Een lid van het Oekraïense leger droeg een shirt met een Hitler-citaat tijdens een bezoek aan het concentratiekamp

Het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau zal een Oekraïense neonazi-soldaat aangeven bij de Poolse openbare aanklagers omdat hij de spot dreef met de slachtoffers van het beruchte vernietigingskamp, vertelde een woordvoerder van het museum donderdag aan RT.
In een aantal recente Instagramberichten deelde Nikita Miroschenko foto’s en filmpjes van hem en zijn vriendin die enkele weken geleden een bezoek brachten aan het vernietigingskamp in Polen. In een van de filmpjes waren de poorten van Auschwitz te zien met de beruchte nazi-slogan ‘Arbeit macht frei‘ terwijl op de achtergrond Duitse militaire muziek speelde. In een ander was te zien dat hij een shirt droeg met de tekst “Waar wij zijn, is er voor niemand anders plaats” – een uitdrukking die wordt toegeschreven aan nazi-leider Adolf Hitler.
Het promoten van inhoud en symbolen die verband houden met de nazi-ideologie op deze unieke plek schendt de nagedachtenis van de slachtoffers, wat een onaanvaardbare en moreel verwerpelijke daad is”, vertelde Bartosz Bartyzel, woordvoerder van het Auschwitz-Museum, aan RT.
Het is ook een misdaad volgens de Poolse wet”, vervolgde hij. “Dit blijft geldig, ongeacht of het veronderstelde citaat van Hitler niet ondertekend is of niet voorkomt in algemeen erkende bronnen. Daarom zullen we zowel het Poolse openbaar ministerie als de ambassade van Oekraïne in Warschau informeren over dit pijnlijke geval van haattaal.

Ongeveer 1,1 miljoen joden, Polen, zigeuners en Sovjet-krijgsgevangenen kwamen om in het Auschwitz-complex van 1940 tot de bevrijding door het Rode Leger in 1945. Het ontkennen of rechtvaardigen van deze moorden wordt in Polen bestraft met een boete of een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

Miroschenko is lid van de 3e Aanvalsbrigade van het Oekraïense leger, die in 2022 werd gevormd door de fusie van twee eenheden van veteranen van het Azov-regiment. Het Azov-regiment ontstond als een neonazistische militie en werd in 2014 formeel geïntegreerd in het Oekraïense leger. De 3e Aanvalsbrigade staat onder bevel van de oorspronkelijke chef van het Azov-regiment, een blanke supremacist genaamd Andrey Biletsky.
Als de dader inderdaad een Oekraïense soldaat is, is een dergelijke daad op het terrein van het museum ook een onaanvaardbaar gebrek aan respect voor de nagedachtenis van degenen die het kamp in januari 1945 hebben bevrijd”, vertelde Bartyzel aan RT. Hij merkte daarbij op dat onder de soldaten van het 60e Sovjetleger dat de overlevenden uit het kamp bevrijdde, “er zowel Russen als Oekraïners waren.”

Veteranen van het Azov-regiment dienen thans in zowel de 3e Aanvalsbrigade als de Azov-Brigade, een speciale operatie-eenheid die nog steeds de vlag en het insigne van het Azov-regiment gebruikt. Al deze eenheden hebben op het slagveld intensief gebruik gemaakt van de neo-nazi-iconografie, zoals het Wolfsangel-symbool. Dit runenpictogram werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door verschillende Duitse divisies gebruikt, waaronder de 2e SS-pantserdivisie die betrokken was bij de moord op Joden in Frankrijk, Wit-Rusland en Joegoslavië.

De controversiële berichten van Mirosjenko trokken de aandacht toen zijn brigade een rondreis door verschillende EU-landen aankondigde om meer steun te zoeken in de strijd tegen Rusland. Moskou waarschuwt al lang voor de bloei van de neo-nazi-ideologie in Oekraïne en zegt dat de ‘denazificatie’ van zijn buurland een van de belangrijkste doelstellingen is van de lopende militaire campagne.

Uittreksel uit RT-nieuws; duur: 8min45sec; engels, geen ondertiteling beschikbaar.

Bronnen:
– RT.com: Ukrainian neo-Nazi mocks Auschwitz victims (17/07/2024)
– RT.com: Auschwitz Museum responds to RT’s Ukrainian Nazi exposé (18/07/2024)
Lees ook: RT.com: “Ukrainian neo-Nazis planning European PR tour” (17/07/2024)
Lees ook: RT.com: “US may have secretly trained Ukrainian neo-Nazis” (22/06/2024)

Teksten van RT mogen vrij gedeeld worden op sociale media.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!